Sjeverna Koreja lansirala četiri rakete

Lider Sjeverne Koreje Kim Jong-un prošle sedmice naredio testiranje nuklearnog oružja (EPA)

Sjeverna Koreja ispalila je danas u more četiri projektila kratkog dometa, saopćili su zvaničnici Južne Koreje.

Projektili, lansirani iz sjeveroistočnog grada Hamhunga, prešli su dvjestotinjak kilometara prije nego što su pali u vode kod obale Sjeverne Koreje, kazali su zvaničnici Južne Koreje, govoreći pod uvjetom anonimnosti.

Ovo lansiranje projektila događa se tri dana nakon što je Seul saopćio da je Sjeverna Koreja ispalila balističke rakete srednjeg dometa u more, prvi put od 2014. godine, podsjeća agencija Beta.

Oštrije sankcije UN-a

Južnokorejska novinska agencija Yonhap je prethodno prenijela da je ispaljena jedna raketa, ali je kasnije promijenila izvještaj navodeći da su lansirani projektili.

Lider Sjeverne Koreje Kim Jong-un prošle sedmice je naredio testiranje nuklearnog oružja i raketa koje mogu nositi nuklearne glave.

Vijeće sigurnosti UN-a je početkom marta usvojilo rezoluciju o pooštravanju sankcija Sjevernoj Koreji.

Izvor: Agencije


Povezane

Sjeverna Koreja je ispalila dvije balističke rakete srednjeg dometa. Jedna od njih je letjela 800 kilometara prije nego što je pala u Japansko more. Sve se događa u trenutku povišenih tenzija u regiji. I prošle nedjelje je Sjeverna Koreja ispalila dvije balističke rakete kratkog dometa. Opširnije Rob McBride.

Published On 18 Mar 2016
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO