S. Koreja simulirala napad na predsjednicu J. Koreje

Vježbe je nadgledao sjevernokorejski lider Kim Jong-un, koji je pozvao vojsku da bude spremna da "nemilosrdno" uništi vladu Južne Koreje (Reuters)

Sjeverna Koreja priopćila je da je izvela vježbu vatrenim oružjem simulirajući napad na službenu rezidenciju južnokorejske predsjednice, javila je novinska agencija KCNA.

Vježbe je nadgledao sjevernokorejski lider Kim Jong-un, koji je pozvao vojsku da bude spremna da “nemilosrdno” uništi vladu Južne Koreje, prenosi Tanjug.

Predsjednica Južne Koreje Park Geun-hye naredila je vojsci da bude u pripravnosti, dodajući da će “bezobzirne provokacije samo voditi samouništenju sjevernokorejskog režima”.

Sjeverna Koreja ispalila je prije nekoliko dana u more četiri projektila kratkog dometa, kako su priopćili dužnosnici Južne Koreje.

Nova lansiranja

Projektili, lansirani iz sjeveroistočnog grada Hamhunga, prešli su dvjestotinjak kilometara prije nego što su pali u vode kod obale Sjeverne Koreje, kazali su dužnosnici, govoreći pod uvjetom anonimnosti.

To lansiranje projektila dogodilo se tri dana nakon što je Seul priopćio da je Sjeverna Koreja ispalila balističke rakete srednjeg dometa u more, prvi put od 2014. godine, prenijele su agencije.

Južnokorejska novinska agencija Yonhap je prethodno prenijela da je ispaljena jedna raketa, ali je kasnije promijenila izvještaj navodeći da su lansirani projektili.

Lansiranja su uslijedila nedugo nakon što je lider Sjeverne Koreje Kim Jong-un naredio daljnje probe nuklearnih bojevih glava i raketa.

Vijeće sigurnosti UN-a je početkom ožujka usvojilo rezoluciju o pooštravanju sankcija Sjevernoj Koreji.

Ujedinjeni narodi su osnovali i stručnu skupinu za Sjevernu Koreju koja treba razmisliti o pravnom mehanizmu za utvrđivanje odgovornosti sjevernokorejskih čelnika za zločine protiv čovječnosti, prenijele su agencije u četvrtak.

Istraga zločina režima u Pjongjangu

U rezoluciji, koja je konsenzusom prihvaćena u Ženevi, Vijeće UN-a za ljudska prava ističe “iskrenu zabrinutost zbog zaključaka” UN-ova istražnog povjerenstva “prema kojima se, iz prikupljenih iskaza svjedoka i informacija, može zaključiti da su u Demokratskoj Narodnoj Republici Koreji zločini protiv čovječnosti počinjeni u okviru politike koju već desetljećima provodi državni vrh”.

Osudivši činjenicu da “počinitelji tih zločina nisu kažnjeni”, u rezoluciji se od UN-ova visokog povjerenika za ljudska prava traži da “na šest mjeseci imenuje najviše dva neovisna stručnjaka” koji će pomagati UN-ovu posebnom izvjestitelju za Sjevernu Koreju, prenosi Hina.

Oni će “donijeti preporuku o konkretnim mehanizmima odgovornosti koji će omogućiti da se utvrdi istina i da zadovoljština žrtvama eventualnih zločina protiv čovječnosti” u Sjevernoj Koreji “uključujući Međunarodni kazneni sud”.

Napetost na Korejskom poluotoku porasla je nakon četvrtog nuklearnog pokusa Sjeverne Koreje početkom siječnja, lansiranja rakete u veljači za koje se smatra da je prikriveno ispitivanje rakete dugog dometa i zajedničkih vojnih vježbi Sjedinjenih Američkih Država i Južne Koreje koje još traju.

Izvor: Agencije


Povezane

Dok UN određuje pravni mehanizam za kažnjavanje Pjongjanga za zločine protiv čovječnosti, Kim testira raketni motor na čvrsto gorivo.

Published On 24 Mar 2016
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO