Privođenja u Istanbulu zbog veza sa PKK-om

Turske snage sigurnosti provode opsežne antiterorističke operacije širom zemlje (Anadolija)

Turska policija jutros je u Istanbulu izvela akciju u kojoj je privedeno najmanje 15 osoba koje se sumnjiče da su povezane sa omladinskim ograncima zabranjene Radničke partije Kurdistana (PKK).

Tokom pretresa nekoliko objekata policajcima Odjela za borbu protiv terorizma podršku su pružili i pripadnici specijalne policije te policijski helikopter.

Privedeni se sumnjiče da su izvršili više pljački u marketima u istanbulskim naseljima Gaziosmanpasa i Sultangazi te izveli napade Molotovljevim koktelima u nekoliko istanbulskih parkova.

Reklama

Policija je prilikom privođenja zaplijenila i dvije puške i pištolj.

Turske snage sigurnosti provode opsežne antiterorističke operacije širom zemlje, a posebno u istočnim i jugoistočnim provincijama, gdje izvode i zračne napade na uporišta boraca PKK-a na planinama.

Bombardiranje položaja PKK-a

Reklama

Vijest o antiterorističkoj akciji uslijedila je dan nakon što su turski vojni avioni bombardirali baze PKK-a u Turskoj i Sjevernom Iraku.

Turska armija je saopćila da su uništena skloništa, pećine i skladišta oružja koja koristi “separatistička teroristička organizacija”, prenosi AFP.

Zračni napadi izvedeni su na ciljeve u jugoistočnoj turskoj provinciji Hakkari, kao i u više regija sjevernog Iraka.

U nekim dijelovima grada Diyarbakira, na jugoistoku Turske, uveden je policijski sat nakon što je jedan čovjek ubijen u sukobu s kurdskim borcima, saopćile su turske sigurnosne snage.

Izvor: Agencije