Američka vojska objavila fotografiju ‘luke za pomoć Gazi’

Privremena luka ima za cilj pomoć u dostavi humanitarne pomoći u Gazu.

Pentagon procjenjuje troškove izgradnje luke na 320 miliona dolara (U.S. Central Command/Reuters)

Centralna komanda SAD-a (CENTCOM) objavila je fotografiju plutajuće luke nasuprot obala Pojasa Gaze, rekavši da su u toku radovi na njenoj izgradnji te da će Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i njeni partneri u humanitarnim poslovima podržati luku za primanje humanitarne pomoći i njenu dostavu stanovnicima Pojasa preko ove luke čim bude završena.

Sabrina Singh, zamjenica glasnogovornika Američkog ministarstva odbrane (Pentagon), izjavila je jučer da je izgradnja plutajuće luke koštala Sjedinjene Američke Države oko 320 miliona dolara, uključujući troškove početnog uspostavljanja sistema, a stvarni operativni troškovi luke će se vjerovatno znati tokom narednih nekoliko mjeseci“.

Privremena luka ima za cilj pomoć u dostavi humanitarne pomoći u Gazu. Lukom će upravljati vjerovatno američka vojska tokom najmanje naredna tri mjeseca, rekli su američki zvaničnici ranije za CNN.

CNN je prošle sedmice prenio od jednog američkog vojnog zvaničnika da su Sjedinjene Američke Države „na putu da počnu s isporukom ​​humanitarne pomoći Gazi s mora početkom maja“, objašnjavajući da će „početi s 90 kamiona pomoći dnevno, a zatim proširiti isporuku na 150 kamiona dnevno“.

Zvaničnik je rekao da je američka vojska spremna da obavlja ovu misiju nekoliko mjeseci, ali je naglasio da „neće biti američkih snaga na terenu u Gazi“, što je američki predsjednik Joe Biden rekao kada je najavio planove za izgradnju luke u martu.

Vojni zvaničnik je pojasnio da će „prvog dana izraelske odbrambene snage sarađivati ​​s američkom vojskom na sidrenju mosta koji vodi do obale Gaze“.

Brodovi pa čamci

CNN je ranije izvijestio da će pomoć „dolaziti s Kipra preko komercijalnih brodova, koji će putovati oko 200 milja do plutajuće luke udaljene miljama od obale Gaze. Ova pomoć će se zatim prenositi na manje vojne čamce, od kojih svaki može primiti teret za oko 15 kamiona pomoći, koji će dolaziti do mosta usidrenog na obali“.

Uspostavljanje američke luke je u sklopu niza mjera koje je međunarodna zajednica najavila za ublažavanje ozbiljnosti krize u Gazi, gdje je više od dva miliona ljudi kojima je potrebna hrana, a medicinski sistem gotovo u kolapsu.

Plan američke vojske o izgradnji plutajuće luke, koji je američki predsjednik najavio u svom obraćanju o stanju nacije, predstavljen je samo nekoliko dana nakon što je SAD počeo spuštati obroke u Gazu u pokušaju da pomogne stanovništvu koje je, prema Ujedinjenim narodima, na ivici gladi.

Ali hiljade obroka koji su spustile američke zračne snage nisu ni blizu onoga što je potrebno da bi se prehranilo više od dva miliona Palestinaca u Pojasu.

Iako je operacijama spuštanja iz zraka dostavljeno nešto hrane, one su „kap u moru“, prema riječima službenice UN-a za humanitarna pitanja Sigrid Kaag.

Povećavaju se strahovi oko očekivane izraelske vojne operacije u Rafahu na jugu Pojasa Gaze, što je dovelo do ponovnih poziva na prekid vatre kako bi se osiguralo dopremanje pomoći. Saveznici Izraela, uključujući Sjedinjene Američke Države, također su upozorili na ovu operaciju zbog mogućnosti velikih civilnih žrtava.

Izvor: Agencije