Turska: Masovna privođenja zbog posjedovanja vojnih tajni

Turska policija vršila je pretrese i hapšenja u 18 gradova u okolini Izmira (Anadolija)

Turska policija je rano jutros u 18 gradova u okolini Izmira privela 46 osobe u okviru istrage pokrenute po žalbi 357 osoba, koje su 2013. godine procesuirane u slučaju „posjedovanja tajnih vojnih podataka i dokumenata“.

Među privedenima su policijski zvaničnici, inspektori i drugi službenici koji su u navedenom procesu prije dvije godine, prema navodima Tužilaštva u Izmiru, prekoračili ovlasti i zloupotrijebili položaje.

Bivši šef policije u Izmiru, njegovi zamjenici, finansijski inspektor i pomoćnik guvernera Eskisehira su među 44 osobe privedene zbog članstva u organizaciji FETO ili pokretu poznatijim kao Hizmet, uz koji su u više institucija bile vezane „paralelne strukture“ na čelu sa Fethullahom Gulenom, za kojim je Turska ranije raspisala potjernicu, prenosi Anadolija.

U vezi s tim, Tužilaštvo u Izmiru je saopćilo kako je u okviru pokrenute istrage naložilo privođenje ukupno 57 osumnjičenih, od kojih su 46 osobe pritvorene. Privedeni se sumnjiče da su, infiltrirani u državne institucije, sistematski i organizirano narušavali ustavni poredak.

U saopćenju Tužilaštva se navodi kako se osumnjičeni terete da su tokom istrage i procesa 2013. godine, u javnosti poznatog i kao „Slučaj vojne špijunaže u Izmiru“, prekoračili ovlasti i radili u korist organizacije „paralelne strukture“, u namjeri da oštete državni sistem i naruše ustavni poredak.

Ranija potjernica

Tužilaštvo u Istanbulu tražilo je u martu ove godine lišavanje slobode Fethullaha Gulena, vođe pokreta koji tužioci terete za više nezakonitih aktivnosti.

Turske vlasti tražile su drugog februara od Sjedinjenih Američkih Država ukidanje „zelene karte“ Gulenu. Njemu je 28. januara 2015. godine po osnovu „davanja lažnog iskaza“ poništen turski pasoš.

Turska je ranije izdala potjernicu za Gulenom, optuženim za vođenje kriminalne organizacije i pokušaj državnog udara u cilju rušenja vlade na čelu sa Recepom Tayyipom Erdoganom, tada premijerom, sadašnjim predsjednikom države.

Posredstvom Ministarstva vanjskih poslova, Turska je tražila od SAD-a Gulenovo izručenje radi procesuiranja pred turskim pravosuđem.

Izvor: Agencije