Ogranak PKK u Siriji terorizira civile

Vojno krilo PYD-a kao izgovor za nasilje i diskriminaciju koristi bobru protiv ISIL-a (AP)

Na sirijskom području koje kontroliše vojno krilo Stranke demokratske unije (PYD), ogranka Radničke partije Kurdistana (PKK), u Siriji se vrši sistemsko kršenje prava, uključujući ubistva, prisilno iseljavanje i hapšenja, posebno protiv arapskog i turkmenskog stanovništva, prenosi Anadolija.

Organizacija za nadgledanje poštivanja ljudskih prava u Siriji (SNHR) je objavila najnoviji izvještaj u kojem su izneseni podaci o kršenju prava protiv pripadnika arapske i turkmenske zajednice u gradu Hasaka, na sjeveroistoku Sirije.

Navodi se kako su, od februara 2015. godine, civile ugrožavali pripadnici vojnog krila Stranke demokratske unije (PYD), ogranka Radničke partije Kurdistana (PKK) u Siriji.

“Vojno krilo Stranke demokratske unije (PYD) je tokom prethodnih šest mjeseci u Haseki usmrtilo najmanje 47 civila, od čega devetero djece i osam žena. U istom periodu je privedeno najmanje 612 osoba od čega 19 djece i osam ženskih osoba”, navodi se u vrlo detaljnom izvještaju.

Paljenje sela

Dodaje se kako pripadnici vojnog krila PYD-a prisiljavaju civilno stanovništvo da napusti domove zbog čega su zapalili neka sela i poljoprivredne usjeve na tom području.

Navodi se da je do sada na hiljade osoba moralo napustiti svoje domove zbog sistemske izloženosti nasilju i kršenju ljudskih prava i sloboda.

Na kraju se napominje kako vojno krilo PYD-a kao izgovor za nasilje i diskriminaciju koristi borbu protiv grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).

U izvještaju je naveden i podatak da je do sada 46 sela na tom području ostalo prazno zbog prisilnog iseljavanja stanovnika. Dodaje se kako su spriječeni svi stanovnici koji su pokušali da se vrate na svoja ognjišta.

Izvor: Agencije