BDP eurozone stagnirao ‘na nuli’, izbjegnuta recesija

Za cijelu prošlu godinu 20 zemalja koje koriste jedinstvenu evropsku valutu zabilježilo je rast ekonomske aktivnosti od 0,5 posto u odnosu na 2022.

(EPA)

BDP eurozone stagnirao je na nuli u četvrtom kvartalu 2023. u odnosu na prethodni kvartal kada je zabilježen pad od 0,1 posto, čime je izbjegnuta recesija, pokazuju podaci Eurostata, evropske statističke agencije.

Rast je veći od prognoze analitičara Bloomberga i FactSeta koji su očekivali pad BDP-a od 0,1 posto u kvartalu od oktobra do decembra i ulazak u tehničku recesiju, koja se definira kada se u dva uzastopna tromjesečja zabilježi pad BDP-a.

Za cijelu prošlu godinu 20 zemalja koje koriste jedinstvenu evropsku valutu zabilježilo je rast ekonomske aktivnosti od 0,5 posto u odnosu na 2022, prenosi AFP. To je za 0,1 posto manje od rasta koji je u novembru predvidjela Evropska komisija.

Reklama

Evropska ekonomija je prošle godine bila pogođena visokim kamatnim stopama koje je uvela Evropska centralna banka (ECB) da smiri rekordnu inflaciju. Smanjenje kredita opteretilo je investicije i potrošnju firmi kao i domaćinstava dok je izvoz bio pogođen usporenjem svjetske potražnje.

Španija i Francuska prošle bolje, Njemačka ‘u padu’

Kao rezultat, eurozona je zapala u stagnaciju i rast BDP-a je cijele godine oscilirao oko nule – bio je u plusu 0,1 posto od januara do marta, plus 0,1 posto od aprila do juna, zatim je zabilježio pad od 0,1 posto te iznosio nula procenta u posljednjem kvartalu.

Ipak, neke zemlje su prošle bolje. Španija je, podstaknuta turizmom, zabilježila rast od 2,5 posto prošle godine, a Francuska s rastom od 0,9 posto je prošla bolje od prosjeka.

Suprotno od njih bila je Njemačka koja je imala pad BDP-a od 0,3 posto jer je bila pogođena krizom industrijskog sektora koji pati zbog visokih troškova energenata, prenosi Beta.

Izvor: Agencije