Bojkot primorava McDonald's da snižava cijene

McDonald's je jedna od najpoznatijih i najvećih kompanija brze hrane na svijetu jer posjeduje više od 40.000 poslovnica u više od 120 zemalja.

McDonald's u suočavanju s bojkotom nudi obroke po pet dolara (Al Jazeera)

U nastojanju da nadoknadi gubitke koji su rezultat široko rasprostranjenog globalnog bojkota, između ostalih i njihove kompanije, lanac brze hrane McDonald's sprema se ponuditi obroke po cijeni od pet dolara u svojim američkim restoranima kako bi privukao što veći broj kupaca.

Bloombergov izvještaj navodi da je prodaja ove gigantske kompanije svjedočila slabijem rastu globalne prodaje četvrti kvartal uzastopno.

Važno je napomenuti da je tempo pada drastično ubrzan od oktobra prošle godine, zbog široko rasprostranjenog globalnog bojkota McDonald'sovih proizvoda nakon optužbi na njegov račun da podržava izraelsku vojsku koja vrši masakre nad civilima u Pojasu Gaze.

Početkom aprila, McDonald's i Allonial Limited su saopćili da je McDonald's odlučio kupiti svoju franšizu u Izraelu na 30 godina od kompanije Allonial Limited u čijem je ona vlasništvu, a koja će u vlasništvo McDonald'sa vratiti 225 restorana sa više od 5.000 zaposlenih.

Izvršni direktor McDonald'sa Chris Kempczinski prošlog januara je rekao da je kompanija doživjela “znatnu štetu” na brojnim tržištima na Bliskom Istoku i šire zbog rata koji je Izrael pokrenuo u Pojasu Gaze na koji su Arapi, muslimani i drugi iz cijelog svijeta odgovorili bojkotom brendova koji podržavaju Izrael u znak podrške Palestincima.

McDonald's je jedna od najpoznatijih i najvećih kompanija brze hrane na svijetu, jer posjeduje više od 40.000 poslovnica u više od 120 zemalja, ali njihove franšize su često u vlasništvu lokalnih kompanija koje rade neovisno od njih.

Izraelski vojnici nose kese s obrocima McDonald'sa (Društvene mreže)

Početak bojkota

Priča o bojkotu McDonald'sa krenula je kada su se na nalozima lanca na platformi X (bivši Twitter), Instagramu i Facebooku prošlog oktobra pojavile fotografije na kojima je prikazano obezbjeđivanje besplatnih obroka za izraelske vojnike.

Uz te fotografije je naglašeno da će se izraelskoj vojsci donirati oko 4.000 obroka dnevno, a na ostale prehrambene artikle dobijat će popust od 50 posto kao podršku toj vojsci koja vodi rat protiv Pojasa Gaze od operacije Poplava Al-Aksa, koju je 7. oktobra 2023. godine pokrenuo Hamas.

Slike izraelskih vojnika koji nose vrećice s McDonald'sovim obrocima raširile su se na palestinskim, arapskim i međunarodnim društvenim platformama, što je izazvalo veliki bijes među korisnicima tih platformi.

Širenjem kampanje bojkota, mnogi agenti lanca restorana McDonald's u arapskom svijetu požurili su da daju saopćenja u kojima su naglašavali da nemaju nikakve veze sa McDonald'sovim ogrankom u Izraelu, te da je McDonald's dioničko društvo koje nije u vlasništvu samo jedne osobe, već miliona ljudi širom svijeta. Naveli su i da su oni (lanci McDonald'sa) 100 posto lokalne kompanije, s potpuno nezavisnim lokalnim poslovanjem, a da je uloga međunarodne kompanije u njihovom (lokalnom) poslovanju ograničena isključivo na dozvoljavanje korištenja znaka kompanije, odnosno na ono što je poznato kao “franšizni” sistem.

Izvor: Al Jazeera i agencije