Britanska stručnjakinja: Hamas je daleko od poraza

Naslovom ”Rafah je završnica” autorica je skrenula pažnju na ono što je Izrael učinio prošle sedmice, proširivši svoj napad na Rafah.

Bez obzira što je raštrkan i što ga Izrael nadmašuje brojčano i oružjem, Hamas je daleko od poraza, što potvrđuje i subotnja objava Izraela da je dio svojih snaga preusmjerio na suzbijanje boraca pokreta otpora u sjevernoj Gazi.

To je zaključak do kojeg je došla Beverley Milton-Edwards, koautorica knjige “Hamas”, koja će uskoro biti objavljena, i nerezidentna saradnica Bliskoistočnog vijeća za globalna pitanja u Dohi.

Sedam mjeseci otkako je ovaj rat počeo, Izrael nije uspio uništiti Hamas kao vojnu i političku silu, niti je uspio eliminirati glavne vođe koji su isplanirali napade 7. oktobra 2023. godine, smatra Edwards. Čak i da se to dogodilo (makar i djelomično), svi pokazatelji upućuju na pojavu novih vođa prekaljenih u bitkama, koji će zamijeniti svoje prethodnike.

U prvim sedmicama i mjesecima rata, kako objašnjava autorica u svom članku u britanskim novinama The Times, malo je stručnjaka očekivalo da će vojno krilo organizacije, Brigade Izz al-Din al-Qassam, preživjeti neizbježni izraelski napad.

Dodaje da je za suprotstavljanje izraelskom napadu Hamas regrutirao hiljade posvećenih boraca koji smrt u borbi vide kao slavu koja ih pretvara u mučenike i osigurava im mjesto u raju, osim toga da ta žrtva doprinosi oslobađanju od opsade i okupacije.

Sve bliže gladi

Iako su operacije izraelske vojske dovele do eliminacije nekih vođa Al-Qassama, to je često imalo veliku cijenu za civile. Najznačajniji primjer je zračni napad na izbjeglički kamp Jabalia 31. oktobra 2023. godine, u kojem je, kako je to Izrael naveo, ubijen Ibrahim Biari, komandant Al-Qassama u izbjegličkom kampu, kada su ubijene i ranjene hiljade Palestinaca, prema podacima Ministarstva zdravstva u Gazi, objašnjava autorica.

Edwards dodaje da je namamljivanje izraelskih vojnika u Gazu uvijek bio taktički cilj Al-Qassama, jer njegovi borci vjeruju da mogu zadržati svoju prednost zahvaljujući poznavanju terena i korištenju uskih uličica, skrivenih ulaza, voćnjaka i pješčanih nasipa.

Pod naslovom: ”Rafah je završnica”, autorica je skrenula pažnju na ono što je Izrael učinio prošle sedmice, proširivši svoj napad na Rafah, uprkos izričitim prigovorima administracije američkog predsjednika Joea Bidena i globalnim kritikama koje upozoravaju na desetine hiljada Palestinaca ubijenih u ratu.

Edwards je dodala da uništenje Hamasa ostaje cilj, ali da se u tom procesu cjelokupno stanovništvo Gaze približava gladi, a u samom Rafahu, koji je UNICEF opisao kao “grad djece”, stanovnici, izbjeglice i humanitarni radnici gube nadu.

Autorica smatra da je zapanjujuća podrška koju Hamas uživa u Gazi i da je ona još relativno istog intenziteta. Većina nedavno anketiranih stanovnika Gaze i dalje vjeruje da će Hamas dobiti rat.

Stanovnici Gaze, kao prvo, znaju da je razaranje koje je zadesilo njihov Pojas izazvao Izrael, a ne Hamas. Drugo, za razliku od nekih pritužbi na Hamas u prošlosti, njegovi borci su pokazali svoju krajnju predanost odbrani Gaze, dodaje autorica.

Zajednička solidarnost i tuga

Brigade Al-Qassam u Gazi, suprotno tvrdnjama Izraela, ne doživljavaju se kao osobe koje se skrivaju u tunelima i boje se borbe. Osim toga, Izrael gađa i ubija članove porodica Hamasovih vođa, uključujući njihovu djecu i unuke, ili uništava njihove domove, što jača zajedničku solidarnost i kolektivnu tugu.

Autorica upozorava da cilj koji je zacrtao premijer Benjamin Netanyahu, a to je da ubije sadašnje vođe Hamasa, neće riješiti problem. Objašnjava da je Hamas uvijek bio u stanju obnoviti i regrutirati sljedeću generaciju boraca spremnih da se suprotstave izraelskom neprijatelju. Kao argument za to navela je riječi osnivača pokreta, šejha Ahmeda Yassina, koji je rekao: ”Iza svakog mučenika stoji hiljadu drugih spremnih za borbu’.’

S druge strane, autorica je naglasila da je u velikoj mjeri narušen imidž izraelske vojske kao nepobjedive, a neki od njihovih šefova sigurnosti i obavještajnih službi su pali, dok su položaji drugih u izraelskom političkom i vojnom establišmentu ugroženi potencijalnim nalozima za hapšenje za ratne zločine kojim im prijeti Međunarodni krivični sud. Isto tako, čini se da je izraelska javnost na izmaku strpljenja.

Kada je riječ o Hamasu, on se neće pokoriti niti predati. Pokret je sposoban, što je uvijek dokazivao, za žestok otpor. I dalje drži najmanje pet aktivnih bataljona, sada razbijenih na mobilne gerilske jedinice, samo u Rafahu.

Među ruševinama i tunelima duboko unutar Gaze, ovaj opstanak je za Hamas, uprkos svim poteškoćama, pobjeda sama po sebi, zaključila je britanska stručnjakinja.

Izvor: Agencije