Benicio Del Toro dobitnik ‘Počasnog Srca Sarajeva’

Slavni glumac će održati predavanje za učesnike programa 'Talents Sarajevo' (EPA)

“Oscarom” nagrađenom glumcu Beniciu Del Toru bit će uručeno “Počasno Srce Sarajeva”, za izvanredan doprinos filmskoj umjetnosti u okviru 21. Sarajevo Film Festivala.

Među ranijim dobitnicima najprestižnije festivalske nagrade su Angelina Jolie, Gael Garcia Bernal, Steve Buscemi, kao i međunarodno proslavljeni, višestruko nagrađivani reditelji Jafar Panahi, Mike Leigh, Béla Tarr i Danis Tanović.

Nagradu “Počasno Srce Sarajeva” dizajnirala je francuska dizajnerica i rediteljka Agnes B, koja je pokroviteljica Festivala, prenosi Fena.

Reklama

Del Toro će sarajevskoj publici predstaviti dramu Fernanda Leona de Aranoe Savršen dan, u kojoj je nastupio u glavnoj ulozi.

Predavanje na programu ‘Talents Sarajevo’

Film je premijerno prikazan u programu “Directors’ Fortnight” nedavno održanog 68. Filmskog festivala u Cannesu.

Reklama

Film će biti prikazan u najvećem festivalskom kinu u okviru “Open Air programa”, gdje će Del Toru, pred 3.000 ljubitelja filma biti dodijeljeno “Počasno Srce Sarajeva”, saopćeno je iz SFF-a.

Slavni glumac će održati predavanje za učesnike programa “Talents Sarajevo”, festivalske platforme za povezivanje i obuku novih filmskih talenata iz Jugoistočne Evrope i južnog Kavkaza.

Od osnivanja, 2007. godine, “Talents Sarajevo” je postao regionalni centar za edukaciju i međusobno upoznavanje perspektivnih filmskih radnika.

Reklama

Del Toro je tokom karijere osvojio brojne nagrade, uključujući nagradu “Oscar” Američke filmske akademije za najboljeg sporednog glumca za ulogu u filmu Stevena Soderbergha Putevi droge, kao i nominaciju za “Oscara” za ulogu u filmu Alejadra Gonzalesa Inarritua 21 gram.

Za ulogu u biografskom filmu o Che Gueveri Che, na kojem je ponovo udružio snage sa Soderberghom, Del Toro je 2008. godine osvojio nagradu za najboljeg glumca na Filmskom festivalu u Cennasu, a godinu dana kasnije za istu je ulogu nagrađen nagradom “Goya” u Madridu, Španija.

Brojne nagrade

Reklama

Del Toro uživa naklonost kritike od kada se prvi put pojavio u filmu kao “Dario” u ostvarenju Johna Glena Dozvola za ubijanje, rame uz rame Timothija Daltona u ulozi “Jamesa Bonda”.

Pored “Oscara” za najboljeg sporednog glumca za ulogu u filmu Putevi droge, Del Toro je osvojio  i niz drugih značajnih priznanja, uključujući “Zlatni globus”, Nagradu udruženja filmskih glumaca, BAFTA nagradu, “Srebrenog medvjeda” Filmskog festival u Berlinu te priznanja Udruženja filmskih kritičara New Yorka, Nacionalnog udruženja filmskih kritičara i Udruženja filmskih kritičara Chicaga.

Del Toro je tokom karijere sarađivao s brojnim sjajnim rediteljima, uključujući Paula Thomasa Andersona, Olivera Stona, Roberta Rodriqueza, Petera Weira, Georga Huanga, Abela Ferraru, Guya Ritchija, Sean Penna, Susanne Bier i Terry Gilliama.

Naredni film u kojem ćemo gledati Del Tora je Sicario Denisa Villeneuvea, u kojem su uloge ostvarili i Emily Blunt i Josh Brolin, a čija je američka premijera zakazana za 18. septembar.

Izvor: Agencije