Turski film dobitnik Srca Sarajeva

Dodjelom nagrada večeras je na svečanosti u Narodnom pozorištu spuštena zavjesa na 20. izdanje najveće regionalne filmske smotre – Sarajevo Film Festivala (SFF), javlja Anadolija.

Svečanosti zatvaranja Festivala prisustvovale su brojne zvanice i gosti, te filmski stvaraoci iz regije.

Srce Sarajeva za najbolji igrani film dodijeljena je turskom filmu “Pjesma moje majke”, Erola Mintaša.

Mintaš se zahvalio ljudima koji su radili na ovom filmu kazavši da je sretan što se nalazi u Sarajevu.

Nagrada Srce Sarajeva simbol je ne samo Sarajevo Film Festivala, već i šireg konteksta u kojem se odvija najvažnija kulturna manifestacija u zemlji.

Srce Sarajeva za najboljeg glumca dodijeljeno je turskom glumcu Feyyazu Dumanu iz filma “Pjesma moje majke”, a za najbolju žensku ulogu glumici Marii Kitiaji iz filma “Brides“.

Specijalna nagrada žirija Srce Sarajeva dodijeljena je filmu “Brides”, Tinatina Kajrishvilija.

Specijalna nagrada žirija za takmičarski program u dokumentarnom filmu dodijeljena je filmu “Presuda u Mađarskoj”, rediteljice Eszter Hajdu, u koprodukciji Mađarske, Njemačke i Portugala. 
(Novčanu nagradu u iznosu od 2.500 eura osigurala je Al Jazeera Balkans.)

Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film dobio je film “Naked Island”, a za najbolji kratki film dodijeljeno je filmu Une Gunjak “The Chicken”.

Zvanične festivalske nagrade – Srce Sarajeva dodijeljene su u kategoriji Takmičarskog programa igranog filma za najbolji film, najbolju glumicu i glumca, te Specijalna nagrada žirija.

Turski film “Janje” dobitnik je jedne od nagrada Arte International CineLink.

Direktor SFF-a Mirsad Purivatra uručio je večeras nagradu “Počasno Srce Sarajeva 2014.” Danisu Tanoviću.

Danis Tanović je kazao “da je ovo jako dugo čekao”.

“Ja sam svoje srce dao SFF-u još u njegovom ratnom izdanju”, kazao je Tanović i čestitao 20 rođendan SFF-u.

Nagrada “Počasno Srce Sarajeva 2014.” za izvanredni doprinos filmskoj umjetnosti i strastvenoj podršci razvoja Sarajevo Film Festivala (SFF) dodijeljena je ranije istaknutom glumcu Gaelu García Bernalu i Agnes B. za izvanredni doprinos filmskoj umjetnosti i strastvenu podršku razvoju Festivala.

Tokom svečane ceremonije zatvaranja ovogodišnjeg SFF-a upriličena je i nominacija sarajevskog kandidata za Evropsku filmsku nagradu 2014. za kratki film.

Dokumentarni film “Judgement in Hungary”, režiserke Eszter Hajdu dobitnik je nagrade za ljudska prava koja se dodjeljuje filmu iz Takmičarskog programa dokumentarnog filma.

Na najprestižnijoj filmskoj smotri regije SFF-u ove godine prikazana su 247 filma, od čega je 37 bilo u konkurenciji za festivalske nagrade.

Brojne javne ličnosti, među kojima i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, te glumac filma “Čarolija na mjesečini” kultnog reditelja Woodyja Allena, Simon McBurney prošetali su crvenim tepihom posljednje večeri Festivala. 

Večeras se, dodjelom nagrada, zatvara 20. i jubilarni Sarajevo Film Festival (SFF). Osim u filmskom dijelu, Festival je značajan i kao dio ukupne kulturne, pa i turističke ponude BiH.

Obaranje rekorda

Festivalski program 2014. više je nego uspio.

Ove godine SFF obara vlastite rekorde – i po broju akreditiranih novinara i s više od 1.500 učesnika i gostiju, te sa više od 100 hiljada posjetitelja.

Brojke su možda statistika, ali nezaobilazna i bitna, jer govori i o kvaliteti, smatraju organizatori.

„SFF svake godine podiže svoju ljestvicu više. Bilježimo porast od 14 posto, vezano i za posjetitelje, i za goste, i za bukiranje hotela, i turističku ponudu koju Sarajevo nudi. Čini se da smo u ovih 20 godina uspjeli da se etabliramo kao najvažniji filmski festival u regiji i budemo mjesto u kojem će i filmski profesionalci, ali i brojni posjetitelji, vrlo rado doći“, kaže Ines Tanović iz SFF-a.

Govorilo se o kreacijama, projektima, većim i manjim filmskim uspjesima. Brojni žale što se festivalska zavjesa spušta. No, „Srce Sarajeva“ nastavlja svoj put i razvoj, poručuju iz SFF-a.

Izvor: Al Jazeera i  agencije