Saradnjom do regionalnih filmskih ostvarenja

Sarajevo Film Festival posvećen je, između ostalog, tome kako riješiti probleme s kojima je posljednjih decenija suočena filmska industrija u ovom dijelu Evrope, nakon raspada zajedničke države. 

Filmske scene sa balkanskog prostora, poput one iz filma “Bitka na Neretvi”, vjerovatno nećemo gledati u skorije vrijeme.

Nekadašnja Jugoslavija čvrsto je stajala iza gotovo svakog velikog filmskog projekta. Danas je put od zamisli do kina obložen svačim, ali ne i crvenim tepihom.

“Prema tome smo mi osuđeni da zavisimo od države. U kakvom su nam stanju države, u takvom su nam stanju i kinematografije, što znači da nam nije jednostavan posao”, kaže Snežana Panev, producentica iz Srbije.

Nezavidna situacija

Filmovi su postali i alat za političko potkusurivanje – čak i oni koji su napravljeni u doba bivše Jugoslavije. Današnja sedma umjetnost je u nezavidnoj poziciji i često se za nju izdvaja jako malo novca.

“Kakav je odnos sistema i države prema filmskoj umetnosti na Zapadnom Balkanu, možda najbolje pokazuje Kinoteka Bosne i Hercegovine. Njena bogata zbirka filmova nije bila dovoljna da bude izostavljena iz političkih igara nakon rata u BiH. Danas nema ni osnivača, ni budžet”, javlja iz Sarajeva reporter Al Jazeere Stefan Goranović.

Balkanski filmovi najčešće se mogu pohvaliti visokim kvalitetom i velikim brojem nagrada na međunarodnim festivalima. No, crveni tepih često zna da oda pogrešan utisak.

“Mogu reći da je vrlo teško živjeti od filma ili uopšte od glume, ili uopšte od umetnosti, vrlo je teško, naročito naše zemlje koje su skromnije i siromašnije”, ocijenila je Irena Cahani, kosovska glumica.

U vrhu filmske produkcije

Zato je Sarajevo Film Festival mnogo više od crvenog tepiha. Ovdje nastaju dogovori za neke od najboljih ostvarenja s ovih prostora.

Prije više od decenije čelni ljudi SFF-a su ustanovili da je izlaz za male balkanske kinematografije koprodukcija – odlučili su da pomognu.

“Kao pomoć takvom načinu proizvodnje, ustoličio se koprodukcijski market Cinelink, u kojem se projekti sa jedne strane – autori i producenti sa scenarijima i s druge strane drugi koproducenti, predstavnici fondova, televizija, naravno, agenti za prodaju filmova i distributeri sastaju i dogovaraju oko sklapanja finansijske i kreativne konstrukcije”, kaže Jovan Marjanović, rukovodilac industrijskog odjela SFF-a.

SFF kroz ovakve panele i forume pokazuje da je i dalje u vrhu regionalne filmske produkcije.

Izvor: Al Jazeera