Slovenija kreće u provedbu arbitražne odluke

Sastanak premijera Slovenije i Hrvatske Mire Cerara i Andreja Plenkovića u Zagrebu, na kojem su razgovarali o graničnom sporu, završen je bez dogovora o Piranskom zaljevu.

Premijeri su razgovarali o približavanju stavova dviju strana o arbitražnoj presudi o granici, koju hrvatska strana ne priznaje.

Slovenski premijer poručio je da 29. prosinca počinje primjena arbitraže, a hrvatski ponovio da presudu ne priznaje.  

Reklama

“Dvadeset devetog prosinca istječe rok za provedbu Arbitražnog sporazuma. Razumijem stav premijera Plenkovića iako se s njim ne mogu složiti. Slovenija apsolutno poštuje presudu i smatra da je nedjeljiva i obvezujuća za obje države. Jedini pravni put bio je put preko Arbitražnog sporazuma. Poštivanje vladavine prava civilizacijska je norma i temeljna vrijednost Europske unije”, istaknuo je Cerar.

Plenković je pozvao na daljnji dijalog o graničnom sporu, ponovno istaknuvši da arbitražna presuda Hrvatsku ne obvezuje.

Reklama

Hrvatski je premijer istaknuo da je riječ o dvjema prijateljskim zemljama koje nikad u povijesti nisu imale ozbiljnijih problema i sukoba te izrazio nadu da će se nastaviti sastanci u cilju dijaloga koji bi trebao dovesti do rješenja graničnog spora.

Rekao je da je Hrvatska sugerirala Sloveniji pravni okvir za pronalaženje rješenja o granici na kopnu i moru, pojasnivši da je riječ o tome da se pokuša dogovoriti protokol s nekoliko elemenata, poput rješavanja granice na moru, kopnu, režimu plovidbe. Takav bi dogovor uključivao i mješovito povjerenstvo kako bi došlo do dogovora koji bi se našao pred dvama parlamentima.

Na izravno pitanje novinara hoće li Hrvatska implementirati arbitražnu odluku Plenković je odgovorio da neće.

Reklama

Plenković: ‘Nismo obvezni provoditi presudu’

Cerar je ponovio da je arbitražna odluka obvezujuća za obje države. Kazao je da dvije zemlje nisu približile stajališta o rješavanju graničnog spora. 

“Jedini put za rješavanje graničnog spora jest primjena arbitražne odluke”, rekao je Cerar.

Cerar je kazao da je došao u Zagreb jer 29. prosinca istječe rok za implementaciju arbitražne odluke.

Reklama

Hrvatski je premijer, pak, rekao da je 29. prosinca dan kao i svaki drugi.

“Hrvatska se ne smatra vezanom arbitražnom presudom niti ju je obvezna provoditi”, kazao je Plenković. 

Cerar je rekao: “Razumijem stajalište premijera Plenkovića da ta odluka za Hrvatsku nije obvezujuća, ali se ne mogu složiti. Slovenija smatra da je odluka obvezujuća.”

Reklama

“Plenkovića sam još jednom obavijestio o tome da Slovenija jedini put vidi u poštivanju ove odluke”, dodao je.

Slovenski je premijer najavio da Slovenija kreće s postupanjima sukladno implementaciji.

Tome će pristupiti idućih dana, rekao je, i to u onim pitanjima koja mogu implementirati sami, a u stvarima u kojima je potreban dijalog tražit će dogovor s Hrvatskom. 

Reklama

Hrvatska se povukla iz arbitraže

Cerar je u Zagreb trebao doći još 27. rujna, ali je otkazao posjet nakon što je Plenković u govoru pred Općom skupštinom UN-a kazao da Hrvatska ne priznaje kontaminiranu arbitražnu odluku o granici.

Nakon toga Cerar je tvrdio da neće posjetiti Zagreb dok Hrvatska ne pristane razgovarati o provedbi arbitražne odluke, dok je Hrvatska ponavljala da ne priznaje tu odluku i da granice treba riješiti u bilateralnim pregovorima.

Hrvatski sabor krajem srpnja 2015. jednoglasno je donio odluku o povlačenju iz arbitražnog sporazuma za rješavanje graničnog pitanja koji su dvije zemlje potpisale 2009., a Sloveniji je predloženo da počnu pregovori o alternativnom rješavanju spora.

Zagreb je tada ocijenio da je arbitražni proces nepovratno kompromitiran i kontaminiran nakon što je otkriveno da su se slovenski predstavnik u Arbitražnom sudu Jernej Sekolec i djelatnica slovenskog Ministarstva vanjskih poslova Simona Drenik dogovarali o iznošenju slovenskih argumenata i lobiranju kod drugih arbitražnih sudaca.

Hrvatska zbog toga ne prihvaća presudu ad hoc arbitraže o granici i ne smatra ju obvezujućom, a Slovenija, pak, ustrajava na primjeni arbitražne presude i odbija ponudu Zagreba da spor iznova riješe bilateralnim pregovorima.

Izvor: Al Jazeera i agencije