Hapšenje zbog napada na objekte Albanaca

U Novom Sadu i Vršcu noćas je napadnuto nekoliko objekata čiji su vlasnici Albanci, objavili su mediji u Srbiji, nakon što su u četvrtak također oštećene radnje u nekoliko gradova Vojvodine.

Zbog napada na objekte u vlasništvu Albanaca jedna je osoba u međuvremenu uhapšena.

Direktorica Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović osudila je večeras, kako je rekla, vandalske napade na pekare Albanaca i Goranaca u Vojvodini, dodajući da je dobro što je efikasnom akcijom policije jedan od vinovnika već uhapšen.

Reklama

„Zabrinjava činjenica da taj mladić ima samo 18 godina. Ta mlada osoba nije ni bila rođena u vreme nastajanja sukoba na Kosovu i iz tog razloga sem reči vandalizam za ovo ne postoji drugo objašnjenje“, ocijenila Paunović.

Demolirane i zapaljene dvije pekare u Novom Sadu, a na izlog jednog objekat bačene su kamenice, dok su u Vršcu oštećene tri pekare.

Kako prenose mediji, pekara “As Pek” u Novom Sadu skoro je potpuno izgorjela, pošto je u objekat bačen “Molotovljev koktel”, a vatrogasci su spriječili da požar zahvati okolne lokale i stanove.

Reklama

U pekaru “Evropa” grupa huligana je oko 2.00 sata poslije ponoći upala i vrijeđala radnice po nacionalnoj osnovi, a potom su bacili nekoliko kamenica na izlog, objavio je lokalni Radio 021.

Radnice su bile srpske i mađarske nacionalnosti, prenosi taj radio.

Sat vremena prije toga na ćevabdžinici u centru Novog Sada razbijen je izlog, kada se na taj objekat zaletjelo nekoliko mladića s kapama “fantomkama” i zasulo ga kamenicama.

Reklama

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević osudio je napade i posjetio vlasnike ovih objekata.  

“Mogu da kažem – ovo nije Novi Sad i ti ljudi koji su vršili napade, ti huligani, ti kriminalci koji su bacili ljagu na Novi Sad nisu i ne mogu predstavljati ni Novi Sad ni našu državu i da se na takav način apsolutno na pokazuje ljubav prema Srbiji”, rekao je Vučević.

‘Srbija će zaštiti Albance’
Reklama

Tri pekare u Vršcu oštećene su noćas i pričinjena je manja materijalna šteta, ali nema povrijeđenih, rekao je Tanjugu glasnogovornik Policijske uprave Pančevo Jovica Antonić.

Kako prenosi portal eVršac.rs, nepoznati počinioci noćas su kamenicama polupali izloge, rashladne vitrine i reklame na tri pekare u ovom mjestu čiji su vlasnici pripadnici albanske nacionalnosti.

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Aleksandar Nikolić izjavio je da Srbija neće tolerisati širenje vjerske i nacionalne mržnje i da će svi koji se odluče da na neprimjeren način unište imovinu u vlasništvu Albanaca biti najstrožije kažnjeni.

Reklama

“Ministarstvo unutrašnjih poslova intenzivno radi na identifikaciji osoba koje su prethodnih dana napale objekte u vlasništvu naših građana albanske nacionalnosti. Jedna osoba je već privedena i protiv nje će, po nalogu tužioca, biti podneta krivična prijava” rekao je Nikolić.

Državni sekretar je, u izjavi dostavljenoj medijima, istakao da će policija zaštititi sve i da garantuje sigurnost i jednaku zaštitu svim svojim građanima.

“Činimo sve što je u našoj moći da se ovakvi i slični napadi spreče, uprkos brutalnoj provokaciji na fudbalskoj utakmici reprezentacija Srbije i Albanije”, naglasio je Nikolić.

Reklama

Napadi prethodnog dana

I u toku jučerašnjeg dana napadnuto je nekoliko pekara čiji su vlasnici Albanci.

U Novom Sadu kamenovana je pekara “Vojvođanka“, a u Somboru je spaljena pekara “Dva brata”, dok je na pekaru u Staroj Pazovi bačena bomba.

Reklama

Napade su osudili predsjednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, pokrajinski ombudsman te nekoliko političkih stranaka u Vojvodini.

Još nije poznato ko je i zašto izvršio te napade, no u oštrim osudama incidenta izražava se sumnja da su povezeni s prekidom nogometne utakmice Srbije i Albanije u Beogradu u utorak navečer.

Zapaljena zastava u Mitrovici

Incidenata je bilo i na Kosovu, gdje je u četvrtak zapaljena zastava Srbije, koja je bila istaknuta na zgradi Službe za platni promet u Mitrovici.

Nepoznate osobe pokušale su ukloniti i zastavu grada Mitrovica, koja se nalazi u blizini glavnog ibarskog mosta koji razdvaja sjeverni od južnog dijela garda.

U selu Gojbulja, na sjeveru Kosova, nepoznate osobe su bacile “Molotovljev koktel” na seosku prodavaonicu, ali povrijeđenih nije bilo.

Izvor: Al Jazeera i agencije