Stefanović: Pronađen dron sa utakmice

UEFA će odluku o prekinutom duelu kvalifikacija za EURO 2016 donijeti 23. oktobra (EPA)

Pronađen je dron kojim je zastava “velike Albanije” spuštena na stadion u Beogradu tokom utakmice reprezentacija Srbije i Albanije, saopćio je u četvrtak ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović, dodavši da istraga pokazuje da je plan albanske strane bio da izazovu nerede.

Platini: Mogla je biti bomba

Predsjednik UEFA-a Michel Platini je izjavio da situacija oko prekida utakmice između Srbije i Albanije uopće nije bezazlena i upitao šta bi se desilo da je na dronu iznad stadiona u Beogradu, umjesto zastave, bila bomba.
“Otvorili smo istragu, sačekat ćemo izvještaje iz Beograda, ali zamislite da je na dronu, umjesto zastave, bila bomba. Šta bismo onda radili? Moramo paziti, jer sve postaje opasno, posebno u krajevima gdje ima mnogo političkih tenzija, poput ovog”, izjavio je Platini za francusku nacionalnu televiziju TF1.

On je istakao “da sve činjenice u vezi s istragom političke provokacije i isticanja zastave na fudbalskoj utakmici reprezentacija Srbije i Albanije ukazuje da je isključivi krivac albanska strana, koja je time želela da isprovocira srpske navijače”.

Stefanović je naveo da je “očigledno da im je plan bio da izazovu nerede na stadionu”, a da “izjave čelnika albanske Vlade ukazuju da su znali da se takva provokacija sprema, jer oni u potpunosti opravdavaju ponašanje svih lica koja su u tome učestvovala”.

Na redu je tužilaštvo

“Ako Albanija misli da su evropske vrednosti – vrednosti takozvane velike Albanije, onda Republika Srbija ni po koju cenu ne može da ih deli. Zato smatram da oni nisu dovoljno zrela država da se priključi evropskoj porodici”, naglašava Stefanović.

Ministar unutrašnjih poslova je dodao da je policija pronašla dron, koji će biti upućen na vještačenje, kako bi se odredio proizvođač, kao i gdje je kupljen, saopćilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.

Stefanović je naglasio da će MUP dostaviti kompletan izvještaj nadležnom tužilaštvu, nakon čega će državni organi odrediti dalje korake, precizira se u saopćenju.

Utakmica kvalifikacija za EURO 2016, koju su u utorak u Beogradu igrali Srbija i Albanija, prekinuta je u 44. minuti, nakon što se iznad stadiona pojavila bespilotna letjelica, koja je nosila transparent s mapom “velike Albanije” i natpisom “autochthonous”.

Dron koji je nadlijetao teren u Beogradu pojavio se oko 40. minute utakmice, a onda je četiri minute kasnije prizemljen te je nastalo koškanje igrača u borbi za transparent, na teren su uletjeli navijači Srbije.

Istraga UEFA-e

Nogometaši Albanije su prilikom napuštanja terena gađani bakljama i upaljačima, a potom i napadnuti.

Igrač Ermir Lenjani objavio je na Facebooku fotografije povreda zadobijenih u sukobu koji se desio nakon prekida utakmice.

Službena Tirana osudila je ono što je nazvala “aktima brutalnog nasilja protiv igrača reprezentacije Albanije” na nogometnom stadionu u Beogradu.

Evropska nogometna federacija je saopćila da će odluka o prekinutom duelu kvalifikacija za EURO 2016 biti donijeta 23. oktobra.

Na svojim službenim stranicama UEFA je napisala da je pokrenuta istraga protiv oba nogometna saveza.

Izvor: Agencije