Napadi na albanske pekare u Vojvodini

Pekara 'Dva brata' u potpunosti je izgorjela, a žrtava nije bilo (Al Jazeera)

Tri pekare u vlasništvu građana albanske nacionalnosti – u Somboru, Novom Sadu i Staroj Pazovi napadnute su noćas. U napadima nije bilo povrijeđenih, a materijalna šteta je velika.

Prema riječima vlasnika pekare „Dva brata“ u Somboru, Alberta Kerhanija do požara u njegovom lokalu, za koji se pretpostavlja da je podmetnut, došlo je oko 1.30 sati, a vatra je brzo ugašena.

„Kada sam kretao na posao u radionicu, čuo sam pucanje stakla. Odmah sam pozvao policiju. U toku razgovora sa policijom, dok sam izlazio na ulicu, osetio sam dim i video da je plamen već zahvatio prodajni deo pekare“, rekao je Kerhani.

„Ovo je delo pojedinaca. Puno mi znače moje mušterije, koje mi od jutros prilaze i upućuju mi izraze podrške“, dodao je.

Suvlasnik pekare Stipa Kehrani kratko je rekao: „Nemam komentar. U šoku smo i u velikom smo strahu. Strahujemo za naše živote“.

U Staroj Pazovi je bačena bomba na pekaru „Milenium“ u vlasništvu Albona Balaja, a prethodno je u izlog pekare pucano iz vatrenog oružja iz automobila u pokretu, dok je u Novom Sadu kamenovana pekara „Vojvođanka“ čiji je vlasnik takođe Albanac.

Oštre osude

Još nije poznato ko je i zašto izvršio te napade, no u oštrim osudama incidenta izražava se sumnja da su povezeni sa prekidom utakmice Srbije i Albanije u Beogradu.

Pokrajinski ombudsman Aniko Muškinja Hajnrih izrazila je nadu da ta događanja „neće dovesti do narušavanja dobrih međunacionalnih odnosa u Vojvodini“.

Pozvala je sve građanske i političke aktere da „jasno i nedvosmisleno stanu na stranu tolerancije i prihvatanja različitosti koja su u osnovi svih ljudskih prava“.

Oglasio se i predsjednik vojvođanskog parlamenta Ištvan Pastor, zatraživši da nadležni državni organi „posvete hitnu i punu pažnju ovom slučaju i u najbržem mogućem roku utvrde sve okolnosti i počinioce tog zabrinjavajućeg djela“.

„Incidenti za koje se osnovano sumnja da su povezani sa etnički motivisanom mržnjom, apsolutno su nedopustivi i moraju se odlučno sprečavati i još odlučnije sankcionisati. Ovakvi događaji samo nas udaljavaju od onoga što jesmo i što želimo da budemo: društvo u kojem će etnička mržnja zauvek nestati, jer smo bolno svesni koliko nam je tragičnih posledica donelo“, naveo je Pastor.

Nemirno i na Kosovu

Incidenata je bilo i na Kosovu gdje je tokom noći zapaljena zastava Republike Srbije, koja je bila istaknuta na zgradi Službe za platni promet u Mitrovici.

Incident se dogodio u jednoj od glavnih gradskih ulica, a jutros se na mjestu događaja mogla vidjeti izgorjela zastava.

Nepoznate osobe pokušale su ukloniti i zastavu grada, koja se nalazi u blizini glavnog ibarskog mosta koji razdvaja severni od južnog dela garda.

U selu Gojbulja na sjeveru Kosova nepoznate osobe su bacile „Molotovljev koktel“ na seosku prodavaonicu. Povrijeđenih nije bilo.

Predstavnici četiri opštine sa srpskom većinom na sjeveru Kosova zatražili su danas kosovske policije „ozbiljno angažovanje na zaštiti srpskog naroda i omogućavanje bezbjednosti svim građanima“.

Izvor: Al Jazeera i agencije