Premijer Albanije će posjetiti Srbiju

Srpski navijači su počeli s provokacijama mnogo prije nego što se crvena zastava počela vioriti nad Beogradom, kazao Bushati (EPA)

Službena Tirana osudila je ono što je nazvala aktima brutalnog nasilja protiv igrača reprezentacije Albanije na nogometnom stadionu u Beogradu.

Srpski navijači su počeli s provokacijama mnogo prije nego što se crvena zastava počela vioriti nad Beogradom, kazao je Ditmir Bushati, ministar vanjskih poslova Albanije na konferenciji za novinare u srijedu.

Bushati je kazao da su navijači oskrnavili himnu u prisustvu najviših vlasti Srbije.

Govoreći o posjeti premijera Albanije Edija Rame planiranoj za kraj oktobra, Bushati je kazao će se ona desiti, ali da opcije ostaju otvorene.

Dodao je da je “Albanija ima ulogu promotora stabilnosti u regiji”.

‘Skrnavljenje himne’

Bushati je kazao da su navijači oskrnavili himnu u prisustvu najviših vlasti Srbije, time što su upućivali uvrede i pozive na mržnju tokom intoniranja albanske himne, navode albanski mediji.

On je dodao da su srpski navijači upućivali uvredljive geste albanskim gostima koji su se nalazili na VIP tribinama stadiona u Beogradu.

Službena Tirana osudila je ono što je nazvala aktima brutalnog nasilja protiv igrača reprezentacije Albanije na nogometnom stadionu u Beogradu.

Ministar vanjskih poslova Albanije kazao je da su navijači neprestano gađali albanske igrače tokom prvog dijela utakmice.

Čak i nakon prekida utakmice, albanski reprezentativci i gosti su se našli u situaciji “neviđenog psihološkog pritiska”, zaključio je Bushati.

Šef albanske diplomatije je nakon sinoćnjeg sukoba na utakmici Srbija – Albanija u Beograd, pozvao vlasti Srbije da preduzmu mjere kako bi zaštitili građane.

“Ponosan sam na našu ekipu koja je pokazala zrelost”, dodao je on u poruci objavljenoj na Twitteru.

Ministrica citirala pjesmu

Ministrica odbrane Albanije Mimi Kodheli, koja boravi u Budvi, upitana za komentar na događaje na utakmici Albanija – Srbija te da li će i kako utjecati na najavljenu posjetu albanskog premijera Edija Rame Beogradu, nije dala jasan odgovor.

„Postoji poznata pjesma grupe ‘Simon and Garfunkel’, koja govori o mostovima nad uzburkanim vodama. Odgovor na to što me pitate je da će uvijek biti uzburkanih voda, a najvažnija stvar je graditi mostove. Znate, muzika i sport su najbolji mostovi koje možemo izgraditi. To je moj odgovor“, rekla je Kodheli.

Predsjednik Fudbalskog saveza Albanije Armando Duka ocijenio je kako je „sada nevažno u čiju korist će UEFA registrovati utakmicu, već da odluka bude u službi razvoja fudbala“.

„Mislim da je pobijedio onaj ko je trebao pobijediti, a to je ustvari fudbal. Nikome nismo naudili, niti napravili štetu, poštujemo sva pravila igre. Svi ti fudbaleri vole ovu igru i otišli su tamo da predstavljaju svoju zemlju“, smatra Duka.

Izvor: Al Jazeera i agencije