Mandatar za premijera Srbije želi bolje odnose s Bošnjacima i Hrvatima

Za subotu je sazvana posebna sjednicu na čijem dnevnom redu je izbor nove srbijanske vlade.

Harmonija koju smo uspostavili u Sandžaku primjer je za odnose Srba i Bošnjaka u BiH, rekao je Vučević (TANJUG/ RADE PRELIĆ)

Mandatar za sastav nove Vlade Srbije Miloš Vučević izjavio je kako duboko vjeruje da je historijski dogovor Srba i Bošnjaka moguć, a rekao je da dobre odnose želi i sa Hrvatima.

Predsjednica Narodne skupštine Srbije Ana Brnabić sazvala je u subotu posebnu sjednicu na čijem dnevnom redu je izbor Vlade i polaganje zakletve predsjednika i članova Vlade Srbije.

Mandatar za sastav Vlade Miloš Vučević predstavio je danas program, predložio sastav Vlade, a govorio je i o odnosima Srbije i Bosne i Hercegovine.

“To je država čiji integritet mi poštujemo i koji nikada nismo dovodili u pitanje, niti ćemo to činiti. Svako će uvek u Srbiji imati sagovornika, ukoliko želi da radi na jačanju dejtonske Bosne i Hercegovine, države u kojoj će se poštovati slovo, a ne proizvodni duh Dejtonskog mirovnog sporazuma iz 1995. godine. Države u kojoj će Republika Srpska moći da ostvaruje sva ona prava koja sleduju i koje srpski narod želi da ostvari”, poručio je Vučević, navode srbijanski mediji.

‘Volimo Republiku Srpsku’

“Niko nam ne može zabraniti da volimo Republiku Srpsku. Niko nam neće nametnuti krivicu ni stigmu genocidnog naroda. Nikada više Drina neće biti reka na kojoj se uspostavlja embargo Srba protiv Srba”, dodao je, prenijela je Anadolija.

Rekao je kako će entetet RS pomagati, štititi i voljeti kao niko drugi i kao nikoga drugog.

“Duboko verujem da je istorijski dogovor Srba i Bošnjaka moguć. Harmonija koju smo uspostavili u Raškoj oblasti, ili kako naši sugrađani Bošnjaci kažu Sandžaku, primer je za odnose Srba i Bošnjaka u Bosni i Hercegovini. Mi Bošnjacima želimo sve najbolje. Mi sa njima želimo da zajedno gradimo i radimo, da pravimo mostove i pruge, puteve i brze saobraćajnice, kojima ćemo premostiti ne samo reke, nego i razlike kojih ima i koje ne smemo gurati pod tepih, ali isto tako na kojima ne smemo dozvoliti da nas preče u nameri da se pomirimo. Govorimo istim jezikom, iako ga drugačije zovemo. Probajmo i da se malo bolje razumemo”, rekao je Vučević.

Bolji odnosi s Hrvatskom

Kandidat za premijera rekao je i to da Srbija mora od manje naklonjenih praviti prijatelje, a od prijatelja saveznike, ocijenivši da je Hrvatska država s kojom Srbija ima “kompleksno istorijsko naslijeđe” i da se uz volju obje strane odnosi mogu poboljšati.

Govoreći u parlamentu, Vučević je rekao da na putu oporavka srpsko-hrvatskih odnosa stoje brojni izazovi.

“Niko ne treba očekivati da ćemo radi popravljanja odnosa sa Zagrebom odustati od svog prava na istinu, tugu i pravdu. Ako to druga strana iskreno želi, neka zna da mi uvek hoćemo razgovarati”, izjavio je Vučević pred zastupicima iznoseći program nove vlade nakon vanrednih izbora u decembru 2023.

Američki State Department izrazio je u srijedu razočarenje što su dvije osobe koje je SAD sankcionirao predložene u sastav Vlade mandatara Vučevića. Riječ je o Aleksandru Vulinu, koji je predložen za potpredsjednika Vlade i Nenadu Popoviću, koji je predložen za ministra bez portfelja.

Izbori u Srbiji održani su 17. decembra prošle godine. Lista “Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane” dobila je 129 od 250 mjesta u Parlamentu. Okosnicu ove izborne liste činila je vladajuća Srpska napredna stranka, čiji je nosilac bio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Izbori u Beogradu ponavljaju se i bit će održani 2. juna nakon što ni poslije tri pokušaja relativni pobjednik decembarskih izbora – Srpska napredna stranka – s koalicijskim partnerima nije uspjela uspostaviti vijećničku većinu u Skupštini Beograda.

Izvor: Agencije