Velika Britanija će podržati Rezoluciju o genocidu u Srebrenici

Javno ćemo prozivati ​​one koji se protive UN-ovoj rezoluciji o Srebrenici, rekao je ministar vanjskih poslova Velike Britanije David Cameron.

Genocid u Srebrenici je bio jedan od najgorih koje smo vidjeli na jednom kontinentu u posljednjih nekoliko decenija, rekao je ministar vanjskih poslova Velike Britanije David Cameron (REUTERS/Vladimir Pirogov)

Ministar vanjskih poslova Velike Britanije David Cameron izjavio je kako je izuzetno depresivno to što Srbija i Republika Srpska pokreću kampanju protiv UN-ove Rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Na javnoj sjednici koja je održana u Domu lordova, Komitetu za međunarodne odnose i odbranu, državni sekretar za vanjske poslove David Cameron iznio je stav Vlade Velike Britanije u vezi sa Rezolucijom o Srebrenici, piše agencija Anadolija pozivajući se na Facebook stranicu Bosnia UK Network.

“Izuzetno je depresivno… da Srbija i Republika Srpska [entitet u BiH] pokreću kampanju protiv rezolucije da se obori, i zapravo negiraju da je Srebrenica bila čin genocida“, poručio je Cameron te dodao:

“U Srebrenici je bio genocid. Mislim da se svi sjećate Srebrenice i to je bio genocid, jedan od najgorih koje smo vidjeli na jednom kontinentu u posljednjih nekoliko decenija. Velika Britanija će glasati za rezoluciju, javno ćemo se zalagati za usvajanje rezolucije i prozivati ​​one koji se tome protive.”

Srbija protiv Rezolucije o Srebrenici

Rezolucija o Međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici trebala bi se tokom maja naći na glasanju pred Općom skupštinom UN-a.

U nacrtu se, uz ostalo, traži osuda poricanja genocida u Srebrenici i veličanja odgovornih za ubistva oko 8.000 bošnjačkih civila u julu 1995. godine.

Srbija i entitet Republika Srpska u BiH se protive rezoluciji smatrajući da se tako nameće kolektivna krivnja srpskom narodu, a u UN-u ponajprije računaju na podršku Rusije i Kine te prijateljskih zemalja Afrike i Južne Amerike.

Rusija je 2015. u Vijeću sigurnosti UN-a blokirala usvajanje rezolucije o osudi genocida u Srebrenici koju je predložila Velika Britanija, a podržale su je Sjedinjene Američke Države i zemlje Evropske unije.

Pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu (ICJ) masovni zločin u Srebrenici označen je kao genocid koji su počinili pripadnici vojske Republike Srpske, a Srbija (tada u zajednici s Crnom Gorom) označena je kao odgovorna što nije učinila ništa da se genocid spriječi i da kazni počinitelje.

Za genocid i zločine u Srebrenici pred međunarodnim i sudovima BiH je osuđeno više od 50 osoba na više od 700 godina zatvora.

Izvor: Agencije