Kržalovski: Građani S. Makedonije odlučili da stvar uzmu u svoje ruke

Velika izlaznost pokazuje da se građani angažuju i da ovo znači da preuzimaju stvari u svoje ruke i da o sudbini države odlučuju građani, kaže direktor Makedonskog centra za međunarodnu saradnju.

Održan je prvi krug predsjedničkih izbora u Sjevernoj Makedoniji. Građani su birali između sedam kandidata, a izlaznost je bila veća nego 2019. godine.

Al Jazeerina Milka Smilevska javlja da je najveća opoziciona partija VMRO-DPMNE izašao sa prvim rezultatima. Na osnovu 10 posto obrađenih rezultata u njihovom analitičkom partijskom centru –  njihova kandidatkinja Gordana Siljanovska-Davkova osvojila je 44 posto glasova, a njen protivkandidat i aktuelni predsjednik Stevo Pendarovski 18 posto. Kandidat albanske vladajuće stranke DUI Bujar Osmani je prema ovim rezultatima osvojio 14 posto glasova, a drugi albanski kandidat albanske opozicije Arben Taravari je osvjio je devet posto glasova.

Direktor Makedonskog centra za međunarodnu saradnju Aleksandar Kržalovski kaže da brojke iz štaba VMRO-DPMNE-a potvrđuju ankete prije izbora koji su predviđali vodstvo Siljanovske-Davkove i da će u drugi krug ući Pendarovski.

Izdvaja činjenicu da je izlaznost bila veća nego što se očekivala, što je dobar znak i uvertira u parlamentarne izbore, kao i činjenicu da je dan protekao mirno.

Velika izlaznost pokazuje da se građani angažuju, ne apstiniraju kao na prethodnim izborima, i da ovo znači da preuzimaju stvari u svoje ruke i da o sudbini države odlučuju građani.

Izvor: Al Jazeera