Opozicija ometa sjednicu Skupštine Srbije, traži vanredne izbore

Zastupnici više opozicionih stranaka u Srbiji traže hitno raspisivanje parlamentarnih i beogradskih izbora do kraja godine.

Zastupnici više opozicionih stranaka u Srbiji traže hitno raspisivanje parlamentarnih i beogradskih izbora do kraja godine.

Odlučili su se na blokadu današnje sjednice Skupštine Srbije dok ne dobiju odgovor.

Uz transparente, pištaljke, uzvikujući parole protiv vlasti i stojeći u skupštinskoj sali – opozicija je ometala obraćanje premijerke Ane Brnabić – u namjeri da blokiraju rad parlamenta.

Zastupnici opozicije su rekli da vlast nije ispunila niti jedan zahtjev opozicije i građana koji već četiri mjeseca protestuju u gradovima Srbije.

Protesti su počeli nakon dva masovna ubistva početkom maja, a cilj im je smanjenje nasilja u društvu.

Traže se smjene ministra policije i direktora Sigurnosno-informativne agencije, ukidanje nasilnih reality TV-programa te ukidanje dvije televizijske frekvencije.

Opozicija traži izbore da bi nakon njih, kako vjeruju, došlo do promjene vlasti, a samim tim i do ispunjenja zahtjeva građanskih protesta.

Predsjednik Skupštine i zvaničnik vladajuće Srpske napredne stranke Vladimir Orlić izjavio je da ta stranka prihvaća održavanje izbora i da će o zahtjevu obavijestiti nadležne u Vladi.

Sjednicu skupštine u Beogradu prati Dušan Hadži Nikolić.

Izvor: Al Jazeera