Gruhonjić: Društvo u Srbiji se napaja fašizmom

“Ovakve manifestacije su živi dokaz da Vučić, Dodik i Porfirije i njima slični nacionalistički korifeji vuku Srbiju, nažalost i srpski narod, u srednji vek.”

Srbija i bosanskohercegovački entitet Republika Srpska u Nišu su obilježili praznik – Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Na manifestaciji su se obratili, između ostalih, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik, koji su poručili da Srbi, gdje god živjeli, moraju biti ujedinjeni, te da ne postoje bosanski ili hrvatski Srbi, već samo Srbi. Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije rekao je da se jedinstvo Srba ne ograničava na geografske međe. Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave obilježava se od 2019., na dan kada je 1918. godine probijen Solunski front.

“Još jedan nacionalistički pir. Ovaj praznik ne postoji, u Zakonu o državnim praznicima Republike Srbije ne postoji nikakav dan nacionalnog jedinstva i srpske zastave. To je praznik koji je usmeno dogovoren između režima u Beogradu i režima u Banjaluci i ono što jeste znakovito je da je reč o jedinstvu dva režima, a ne o nekakvom srpskom jedinstvu ma šta to značilo… Ovakve manifestacije su živi dokaz da Vučić, Dodik i Porfirije i njima slični nacionalistički korifeji vuku Srbiju, nažalost i srpski narod u srednji vek, u vreme simfonije crkve i države ili još gore u vreme klasne podele na sveštenstvo i vlastelu, koji su se s jedne strane kupali u zlatu, i na sitnu raju koja je grcala u siromaštvu”, kaže Dinko Gruhonjić, profesor na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.

“Pretnja miru u regionu, još jedna ispružena pesnica prema regionu i demonstracija srpskog sveta odnosno velike Srbije a svi se sećamo kakve su posledice poslednji put bile kad se krenulo u realizaciju te ideje… Koristi se svaka prilika da se promovišu crkva i vojska što smo videli po istraživanjima javnog mnijenja. Kada su u pitanju mladi ljudi u Srbiji oni nažalost imaju najviše poverenja u crkvu i u vojsku. To su dva jasna sindroma da je ovde na delu zapravo ne samo etnonacionalizam nego se društvo napaja fašizmom”, dodao je.

Izvor: Al Jazeera