Trifunović: Schmidtov kukavičluk i Dodikova potpuna kontrola RS-a

Glavni i odgovorni urednik magazina Buka Aleksandar Schmidtovo odustajanje od najavljene posjete vidi kao ‘kukavičluk i potpuno blamiranje funkcije koju obavlja.’

Jedan od zaključaka sastanka predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika s entitetskim predstavnicima u državnim institucijama jeste da se u Vijeću ministara BiH neće razmatrati nijedan zakon prije nego što na dnevnom redu bude onaj o Ustavnom sudu BiH.

Kako kažu, blokada nema, ali na dnevni red treba staviti i sve nametnute odluke visokih predstavnika, o Sudu i Tužilaštvo, vojsci te je potreban novi dogovor o tome.

Također, zaključili su da odbacuju optužnice protiv predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika i direktora Službenog glasnika RS-s Miloša Lukića.

Pitanje imovine je, kažu, riješeno.

Pokušaj otimanja imovine RS-a znači da će biti zakazana sjednica Narodne skupštine na kojoj će RS proglasiti nezavisnost.

Glavni i odgovorni urednik magazina Buka Aleksandar Trifunović da je retorika Milorada Dodika o odvajanju Republike Srpska ista već deset godina, ali da on nema plan šta se može dešavati poslije jedne takve odluke, ali da plan nema ni Bosna i Hercegovina. Kaže da Dodik jako dobro koristi trenutnu političku situaciju.

“Tako da mi se nalazimo u jednom političkom limbu, da tako kažem, koju Milorad Dodik fantastično koristi za svoje političko djelovanje, za stvaranje i ostvarivanje političkih poena koji mu omogućavaju, sada već slobodno možemo reći, apsolutnu i potpunu kontrolu Republike Srpske i solidan paket akcija kontrole Bosne i Hercegovine.”

Smatra da Dodik zna da mu opada popularnost i da stalno mora podizati temperaturu na određen nivo koji će činiti da njegova popularnost ne opada.

Dodik proizvodi permanentne krize ove vrste, koje ljude treba da drži u stanju pripravnosti šta će on to ponovo da uradi, kaže Trifunović, i zaključuje da se “iza svega ovoga krije se jedan politički pragmatizam koji mu omogućava apsolutnu kontrolu.”

Smatra da “međunarodna zajednica nema gotovo nikakav interes u Bosni i Hercegovini”, i da se čini “da su u pojedinim ambasadama ambasadori više zainteresovani za svoje Instagram profile nego za Bosnu i Hercegovinu”, i da je “u toj nevidljivosti međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, nevidljiv je i visoki predstavnik.”

Odustajanje Christiana Schmidta od najavljene posjete Trifunović vidi kao “kukavičuk visokog predstavnika i potpuno blamiranje funkcije koju obavlja i dovođenje u vrlo neugodan položaj svih onih kojima je rekao da će doći, a na kraju nije došao.”

Izvor: Al Jazeera