Schmidt: Nemoguće je provesti segregaciju, građani RS-a bi završili u potpunoj izolaciji

‘Nemoguće je provesti segregaciju jer bi to utjecalo na same temelje Dejtona i utjecalo bi na budućnost građana RS-a koji bi završili u potpunoj izolaciji’, rekao je Schmidt za Al Jazeeru.

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt podnio je Vijeću sigurnosti UN-a izvještaj o provedbi Dejtonskog sporazuma i stanju u BiH.

U govoru je upozorio na drastičan porast retorike u kojoj se zagovara otcjepljenje Republike Srpske i istakao da u tome prednjači predsjednik tog entiteta, Milorad Dodik.

Gostujući u vijestima Al Jazeere Christian Schmidt poručuje da je “nemoguće provesti segregaciju jer bi to utjecalo na same temelje Dejtona i utjecalo bi na budućnost građana Republike Srpske koji bi završili u potpunoj izolaciji.”

Govoreći o raspodjeli imovine, Schmidt kaže da se zalaže za “fer raspodjelu imovine među entitetima” i da se riješenje može pronaći u roku od godinu dana, ukoliko sve strane budu spremne na razgovor.

Kada je riječ o vjerskim liderima, Schmidt ističe reisul-ulemu Huseina Kavazovića s kojim, kako kaže, ima “redovnu razmjenu.”

“Razgovarao sam i snjim da Bošnjaci imaju neke strahove jer žele jednu sigurnu i mirnu budućnost. Moramo naglašavati da su nam vjerske vođe potrebne u ovom kontekstu –  da sjednu i razgovaraju, da vode dijalog. I zato izuzetno cijenim one koji su krenuli tim putem i nadam se da će vjerske vođe koje su jako važne osobe, zajedno sa svojim timovima nastaviti svoje aktivnosti i dijalog, jer ne možemo razočarati ljude i građane. I ovo je neka vrsta poziva njima da se uključe u dijalog,” poručuje Schmidt.

Na upit da li je došao kraj intervencija visokog predstavnika, Schmidt kaže da bi “zaista volio da ne bude potrebe za tim” i da dođe do “jačanje odgovornosti na lokalnom nivou i odgovornosti domaćih aktera”.

“Ne mogu govoriti unaprijed hoću li donositi odluke, ali sve odluke koje donosim, donosim u okviru institucionalnog okvira, i to je ono što lično preferiram,” kaže Schmidt.

Izvor: Al Jazeera