Tužilaštvo BiH će tražiti jednomjesečni pritvor za Debeveca i Mehmedagića

Ured disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH zatražio je privremeno udaljavanje Ranka Debeveca sa funkcije predsjednika Suda BiH.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine tražit će određivanje jednomjesečnog pritvora u ponedjeljak uhapšenim predsjedniku Suda Ranku Debevecu Bosne i Hercegovine i bivšem direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Bosne i Hercegovine Osmanu Mehmedagiću.

Pritvor će biti zatražen i za Vasviju Vidović, advokaticu Debeveca, koja je uhapšena u ponedjeljak navečer u prostorijama Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), jer je pokušala iznijeti mobilni telefon osumnjičenog.

Debevec i Mehmedagić se sumnjiče za nezakonito prisluškivanje sudija Suda Bosne i Hercegovine i zaposlenika Tužilaštva Bosne i Hercegovine, dok se Vidović tereti za sprečavanje dokazivanja.

Ured disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine zatražio je privremeno udaljavanje Debeveca sa funkcije predsjednika Suda Bosne i Hercegovine zbog istrage hapšenja, javlja Al Jazeerin Emir Skenderagić.

Saopćeno je da je iz VSTV-a rečeno da će imenovati vršitelja dužnosti predsjednika Suda Bosne i Hercegovine ukoliko prvostepena disciplinska komisija prihvati taj prijedlog Ureda disciplinskog tužioca.

Izvor: Al Jazeera