Optužbe pacijentica zbog seksualnog uznemiravanja u bolnici u Zenici

Nekoliko pacijentica optužuje pročelnika Odjela za humanu reprodukciju za seksualno uznemiravanje tokom ginekoloških pregleda.

Iza nje su godine neuspjelih, emotivno i finansijski iscrpljujućih procedura liječenja neplodnosti.

Da bi ostvarila pravo na finansiranje biomedicinski potpomognute oplodnji iz budžeta Federacije BiH, morala je dobiti suglasnost nadležne komisije, kojom predsjedava dr. Ermin Čehić.

Uz neophodne dokumente s kojima mu se obratila, kaže, zahtijevao je i pregled.

„Morala sam doći zato što je doktor zahtijevao da vidi prokrvljenost. Pregled je bio neugodan, tako što je doktor prstima stimulirao klitoris, stavljao prste u vaginu… Tek je onda koristio sondu za pregled“, rekla je Al Jazeerina sagovornica.

„Osjećala sam se jadno na tom pregledu. Nijedan takav ginekološki pregled nije bio [ranije]. Iako sam išla kod raznih doktora, taj pregled nikad nisam na taj način doživjela“.

Al Jazeera je razgovarala s više žena koje dijele ovo iskustvo.

„On je trljao, bukvalno, prstima svojima, pa bi onda kao sondom […] Pregled je trajao nekih pet do sedam minuta, koji je stvarno bio ponižavajući. Kad sam pitala zašto to, on je rekao da to jednostavno tako mora da bude, da bi cirkulacija i nalaz bili bolji, da bi mogla dobiti bolju suglasnost“.

Doktor Čehić, koji i rukovodi odjelom, odbio je stati pred kameru, a u pismenom odgovoru navode negira.

„Apsolutno odbijam mogućnost da sam neprimjereno vršio pregled bilo koje pacijentice“, rekao je Čehić Al Jazeeri.

Za razliku od sugovornica koje kažu da su suglasnost komisije dobile nakon pregleda, jedna od njih kaže da je prošle godine imala više istih pregleda kod doktora Čehića.

„Isto iskustvo sa doktorom; stimulisanje klitorisa i uvlačenja katetera“.

Rekla je da se bunila i na kraju zbog emotivnog i psihičkog stanja u koje je dovedena potpuno je odustala od procesa potpomognute oplodnje.

„Nisam znala opisati emocije, ne mogu ni danas opisati“, rekla je

„Na neki način, seksualno iskorištena, naivno seksualno iskorištena. Ja sam došla do psihičkog sloma“.

Na zahtjev da dostavi dokaze medicinske opravdanosti ovakvog pregleda, doktor Čehić je poslao desetke linkova sa stručnim člancima, ali u njima nismo pronašli opis problematizirane metode.

Zatražili smo mišljenje od sedam stručnjaka. Svi smatraju da ovakva metoda nije medicinski opravdana kod liječenja neplodnosti.

Majda Šlaković, specijalista ginekologije s međunarodnim iskustvom, ocjenjuje da bi takvi pregledi bili manipulacija ženama koje nastoje začeti i teška zloupotreba položaja.

„Kardiometabolički rizici i policistični jajnici imaju veze, ali stimulacija klitorisa i ispitivanje njegove prokrovljenosti, nemaju nikakve veze, osim kod istraživanja seksualne disfunkcije“.

Stav dijeli stručnjaci iz klinika za IVF (in vitro oplodnja).

„Klitoris je važan za seksualni, a ne za reproduktivni život i zbog toga nam on nije važan tokom procesa in vitro oplodnje“, rekao je ginekolog i specijalista Ali Seven.

„Ne postoje indikacije koji bi opravdali pregled prokrovljenosti klitorisa ni za nadzor, ni za pripremu pacijentice za IVF, kaže specijalista ginekologije i akušerstva Umut Goktolga.

„Klitoralna prokrovljenost nam nije važan niti zahtjevamo kolordoplev pregled“, dodao je.

Kantonalna bolnica Zenice je sredinom godine zaprimila prijavu protiv doktora Čehića zbog navodnih uskrećivanja neophodnih informacija i odbila je kao neosnovanu.

Al Jazeerine sugovornice ga nisu prijavile.

„Zato što sam se bojala za sebe, zato što je doktor na visokim pozicijama, zato što ima veliku pozadinu koja ga štiti, jer bi bila moja riječ protiv njegove riječi“.

Doktor Ermin Čehić je u Skupštinu Zeničko-Dobojskog kantona 2018. ušao kao kandidat SBB-a. Na prošlim općim izborima bio je na listi HDZ-a i stranaka okupljenih oko HNS-a. U Zeničkoj bolnici je pomoćnik direktora za nastavu i naučno-istraživački rad te načelnik odjela za humanu reprodukciju. Bio je član kantonalne komisije za biomedicinski potpomognutu oplodnju, član je i komisije koja djeluje pri Federalnom ministarstvu zdravstva te predsjednik Federalne komisije koja djeluje pri Zavodu zdravstvenog osiguranja, nadležnošću obuhvata četiri kantona i upravlja sredstvima većim od pet miliona eura.

A prema pravilniku Komisije niko nema pravo na naknadu sredstava za biomedicinski potpomognutu oplodnju iz Budžeta Federacije BiH, bez suglasnosti komisije kojom predsjedava upravo doktor Čehić.

Arduana Pribinja, Al Jazeera, Zenica.

Izvor: Al Jazeera