Janjić: Najava procesa koji će ići do osamostaljenja sjevera Kosova

‘Imamo najavu jednog procesa koji će ići do osamostaljivanja – barem u političkom i funkcionalnom smislu kada je u pitanju vladavina prava i bezbednost – severa Kosova od ostatka’.

U sjevernom dijelu Mitrovice održan je skup gotovo 2.000 građana srpske nacionalnosti kao reakcija na odluku kosovske Vlade da počne s primjenom plana o preregistraciji tablica koje izdaje Srbija.

Vlada u Prištini suspendovala je direktora Policije za sjevernu regiju, Nenada Đurića, koji je odbio nalog oko uručivanja opomena vozačima.

Predstavnici Srba istupili su iz lokalnih i centralnih institucija, te pravosuđa i policije, a ostavke su podnijeli i gradonačelnici općina sa srpskom većinom.

Predsjednik Upravnog odbora Foruma za etničke odnose Dušan Janjić kaže da je ovo što se dešava na Kosovu još uvijek u samom početku i da ne možemo da sagledamo u kom pravcu će ići napuštanje institucija i koje su sve posljedice.

“Jedna stvar je sigurna, da se sa ovim stvara jedan vakum, i u bezbednosnom sektoru – pogotovo u ljudskoj bezbednosti, koja sada pada cela na teret, pre svega, EULEX-a – koji je nespreman i nema dovoljno ljudi, zatim KFOR-a koji nije za to obučen, i na kosovsku policiju – albanski deo sastava. To je vrlo nepovoljno situacija, jer je došlo do etničke podele, da se ne lažemo. Ovde su kosovske institucije na severu Kosova pukle po etničkoj liniji. Druga stvar, ta bezbednost u suštini sad pada na teret Beograda, bez obzira što tu postoji neka Srpska lista, čuvari mostova u drugim oblicima, civilna zaštita – oni se sada moraju pojaviti i preuzeti. I otuda, mi imamo zastave Srbije, a ne srpske zastave […] Ovde imamo najavu jednog procesa koji će ići do osamostaljivanja – barem u političkom smislu i funkcionalnom smislu kada je u pitanju vladavina prava i bezbednost – severa Kosova od ostatka Kosova.”

Janjić kaže da je ovo početak stvaranja jedne potpuno nove situacije na sjeveru Kosova koja može da bude istumačena i iskorištena kao ‘zauzimanje sjevera’ i može da ode u pravcu da bude pregovaračka strategija, pa da se onda Zajednica srpskih opština mijenja za neki drugi aranžman.

Smatra da se Evropska unija i dalje ponaša “kao da ovdje nije u pitanju regionalna bezbednost” i da se tu jedino ističu Amerikanci, koji Beogradu skreću pažnju “da je sada odgovoran za regionalnu bezbednost”.

Janjić kaže da se vratila politika reciprociteta.

“[Aleksandar] Vučić je naseo na politiku reciprociteta, koja je njemu mila. Nju je jedno vreme isključivo forsirao [Albin] Kurti, pordžavao [specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Srbije i Kosova Miroslav] Lajčak i nemačko-francuski deo kontigenata, i sad je Vučić odlučio da se vrati u omiljeni ambijent …  a da ja skratim, reciprocitet znači da ti meni udariš šamar, ja tebi šamarčinu. Beograd je sada ogovorio najjačom mogućom snagom, što nam kaže da – ili odmerava svoj potencijal da bi se povuko, ili je tek potegao prvi potez. Šta je drugi, treći lako je naslutiti.”

Smatra da je moguća eskalacija sukoba na Kosovu i da dođe do sigurnosnih problema.

Izvor: Al Jazeera