Jakovina o obilježavanju ‘Oluje’: Prošlost se tumači kao i prije 26 godina

Historičar i profesor Tvrtko Jakovina smatra da će razlitičog tumačenja historije i pogleda na ‘Oluju’ biti sve dok ne dođe do promjena u stvarnoj politici, ali da taj trenutak još nije ovdje.

Historičar i profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu Tvrtko Jakovina komentarisao je za Al Jazeeru ovogodišnju proslavu vojno-policijske akcije “Oluja”.

Kaže da se prošlošt tumači jednako kao i prije 26 godina.

“Mi u tom smislu nismo doživjeli promjenu interpretacije, nit je došlo do promjena u političkim elitama i to ne možemo ni očekivati zbog toga što vodeći političari u jednoj i drugoj zemlji na onome što se dogodilo 1991, odnosno 1995. godine zapravo baziraju jednim dijelom i opstanak na vlasti.”

Smatra da će razlitičog tumačenja historije i pogleda na ‘Oluju’ i historije biti sve dok ne dođe do promjena u stvarnoj politici, ali da taj trenutak još nije ovdje.

“Za jedne bi trebalo osvijestiti da rat u Hrvatskoj nije započeo 1995. godine, a za druge bi trebalo važiti da patnja i strah kakav je vladao u Hrvatskoj 1991. godine nije više isti 1995. godine, i da jedna i druga strana u tom smislu trebaju pogledati se u zrcalo, što zapravo nismo do kraja vidjeli. Učinjene su određene geste, ali od gesta trebamo doći do stvarne politike. Za sada te stvarne politike, politike koje će stvari promijeniti, mislim da taj trenutak još nije ovdje.”

Smatra da se ovogodišnjim nedolaskom srpske manjine i potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića ne šalje nikakava posebna poruka, ali da bi bilo loše ako se pokaže da se njegov prošlogodišnji dolazak desio samo zbog izražene koalicije između HDZ-a i SDSS-a

“Nema odgovornosti za ono što se događalo u vrijeme rata, često to nema ni u drugim zemljama, i imate crno-bijelu  sliku, te narative koji opstaju. I zato kažem, sve geste koje su se dogodile prošle godine su dobro došle geste. Ali one su geste i ne puno više od toga, i bilo bi loše ako bi one ostale tu samo zbog toga što je na djelu ovako izražena koalicija između HDZ-a i SDSS-a.”

Izvor: Al Jazeera