Zoran Milanović o Džaferoviću, genocidu u Srebrenici, porodici Zec

“Vidim Džaferovića sponzora mudžahedina u Zenici i Kaknju kako dolazi u Vukovar provocirati Srbe, ne dolazi iz pijateta prema Hrvatima,” kaže predsjednik Hrvatske Zoran Milanović.

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović poslije reakcija javnosti nastavlja da iznosi stavove o genocidu u Srebrenici.

Za predsjednika Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Hrvatskoj Armina Hodžića rekao je da se lažno predstavlja, nakon što ga je Hodžić upoziro da predsjednik jedne države koja je članica Evropske unije ne bi smio da ima takvu retoriku, a pogotovo minimizira žrtvu i genocid u Srebrenici.

Milanović je još jednom istakao da je Srebrenica velika nesreća, ali ni da mu niko neće začepiti usta kada govori o stvarima koje su od zajedničkog interesa i koje opterećuju regiju.

Rekao je da sud, kakav god da je, i da je donio deset presuda, to je za njega politička kvalifikacija, te da se onda mora naći drugi naziv za ono što su nacisti napravili.

Obrušio se i na člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića. Rekao je da prvo govori da je Hrvatska organizovala zločinački poduhvat u BiH, a onda dođe u Hrvatsku i “očekuje slatko od višanja i da ga poljubim u oba obraza”.

Predsjednik Zoran Milanović komentarisao je i godišnjicu ubistva srpske porodice Zec u Zagrebu. Rekao je da je porodica dobila odštetu te je pitao šta još treba.

Izvor: Al Jazeera