Svjedočenje žrtve silovanja

Osim za genocid i najteža djela ratnog zločina, Ratko Mladić tereti se za nesprečavanje i nekažnjavanje silovanja i seksualnog zlostavljanja. Naša sagovornica imala je 18 godina kad ju je u zarobljeništvu u Cepardama, na području sadašnje općine Osmaci, silovao pripadnik Vojske Republike Srpske. Nakon što je o tome svjedočila pred istražiocima SIPA-e, počinilac je pobjegao iz […]

Povezane

u srijedu se izriče prvostepena presuda Ratku Mladiću, zapovjedniku Vojske Republike Srpske. Haško tužilaštvo je optužnicu protiv njega sastavilo u 11 tačaka. Pregled optužnice pripremio je Tarik Durmišević.

Preživjele žrtve genocida kažu da za zločine počinjene u Srebrenici ne postoji pravedna sudska presuda, no da je ova Mladiću izuzetno važna u smislu sudske potvrde činjenica. Haški tribunal je za genocid i druge zločine počinjene u Srebrenici do sada izrekao 15 osuđujućih presuda. Upozoravamo na uznemirujuće snimke.

Ratko Mladić, bivši general Vojske Republike Srpske optužen je za genocid u Srebrenici i još šest općina te druge ratne zločine. U optužnici Haškog tribunala protiv Mladića se navodi da su tokom granatiranja i snajperskog djelovanja u Sarajevu ubijene i ranjene hiljade civila, među njima 1.601 dijete. Upozoravamo na uznemirujuće snimke u prilogu.

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO