Tri opcije za izraelski odgovor Iranu

Prema procjenama analitičara, izraelska vojska u ovom trenutku ne žuri sa odgovorom na iranski napad, iako bi to moglo naštetiti sposobnosti odvraćanja.

Izraelski analitičari smatraju da je Iran uspio zbuniti njihovu zemlju u protekle dvije sedmice, sve do toga da je bombardirao unutrašnjost izraelskih teritorija (Getty Images)

Izraelske analize i procjene jednoglasne su u tome da bi iranski napad dronovima duboko unutar Izraela trebao biti crveni alarm za donosioce odluka u izraelskom sigurnosnom establišmentu, bez obzira na, kako su to opisali, ”impresivno postignuće” koje je ostvario izraelski odbrambeni sistem u saradnji sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Izraelske analize se slažu da je Iran prešao i srušio barijeru straha, napavši Izrael sa iranske teritorije po prvi put od Islamske revolucije. To odražava kolaps izraelskog odvraćanja i odvažnost Teherana da izazove Tel Aviv i nametne mu vanredno stanje i psihološki rat nakon napada na iranski konzulat u Damasku i atentata na vođe Revolucionarne garde, a posebno na komandanta snaga Kuds u Siriji i Libanu, Hassana Mahdawija.

Presretanje iranskog napada, koje su izveli izraelski odbrambeni sistemi u saradnji sa Sjedinjenim Američkim Državama i zemljama regije, opisan je kao ”operativni uspeh”, jer govori o mogućnosti formiranja američko-izraelsko-arapskog saveza protiv Irana.

Prema procjenama analitičara, izraelska vojska u ovom trenutku ne žuri sa odgovorom na iranski napad, iako bi to moglo naštetiti sposobnosti odvraćanja.

Analitičari su se složili da bi napad na teritorij Irana mogao pogoršati situaciju i uvući regiju u regionalni rat, pogotovo nakon što je Teheran uspio napasti Izrael i postaviti zabrinjavajući presedan.

Kolaps odvraćanja

Pod naslovom ”Netanyahu je čekao sa pobjedničkim slavljem – jadan neuspjeh odvraćanja Irana”, Ariel Schmiedeberg, urednik izraelskog portala Walla, napisao je članak u kojem je oštro kritizirao Netanyahuov učinak u suočavanju s iranskom prijetnjom.

”Bez obzira na uspjeh odbrambenog sistema, Iran nas je uspio zbuniti tokom protekle dvije sedmice i bombardirati izraelsku unutrašnjost”, rekao je.

S druge strane, Schmiedeberg kaže: ”Tu je i katastrofalan neuspjeh u pogledu sposobnosti Izraela i Sjedinjenih Američkih Država da odvrate Iran, koji je pokazao ogromnu snagu i neviđenu hrabrost. To je dokaz kolapsa ravnoteže straha. Također, ravnoteža straha protiv Hezbollaha u Libanu nije baš ‘uravnotežena’ posljednjih mjeseci, a toga se Izrael i plaši”.

Autor članka savjetuje izraelskim elitama da sačekaju i odgode uzvike radosti i slavljenje pobjede, rekavši: ”Još uvijek nismo pobijedili. Izrael je daleko od ostvarenja svojih ciljeva i pobjede. O tome svjedoče porodice otetih i deseci hiljada stanovnika sa sjevera i juga koji su još uvijek raseljeni iz svojih domova i sele se kao izbjeglice u svojoj zemlji već šest mjeseci”.

Mogućnosti odgovora

Što se tiče vojnog aspekta i iščekivanja izraelskog odgovora, vojni analitičar Amir Bohbot smatra da se Izrael nalazi pred dilemom ”obuzdavanja napada ili odgovora napadom na teritoriji Irana koji nosi rizik od eskalacije i uvlačenja regije u regionalni rat”.

Kao rezultat toga, kaže vojni analitičar, ”od viših zvaničnika u Generalštabu izraelske vojske bit će zatražena procjena mogućih odgovora Iranu, a dobit će i niz preporuka o tome hoće li reagirati silom, hoće li naplatiti cijenu napadima na vojne baze Iranske revolucionarne garde i njene položaje ili će se odlučiti za atentat na iranske sigurnosne službenike.”

Bohbot smatra da će i načelnici Generalštaba morati razmišljati o tome hoće li se zadovoljiti ograničenom operacijom, u kojoj piloti izraelske ratne avijacije izvršavaju misiju na udaljenosti od 1.500 kilometara, kako bi pogodili iransku metu od simboličnog značaja, kao što su vladine zgrade, skladišta oružja, naftne bušotine, pa čak i iranskih brodova koji plove morem.

Što se tiče treće opcije, vojni analitičar procjenjuje, oslanjajući se na izjave glasnogovornika izraelske vojske i ministra sigurnosti Yoava Gallanta, da Izrael neće žuriti s odgovorom. Pažljivo će proučiti stepen odgovora u trenutku koji se bude smatrao prikladnim. Napominje da se izraelske procjene slažu u tome da je cilj Irana uništiti zračne baze izraelske vojske i njenu superiornost na Bliskom istoku.

Netanyahuov pristup

U kontekstu kritika na račun Netanyahuovog nastupa tokom iranskih prijetnji i napada dronovima duboko unutar teritorije Izraela, izraelska kolumnistica Carmela Cohen Shlomi opisala je Netanyahua kao ”kukavicu” jer je zanemario Izrael tokom iranskog napada, a onda je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden preuzeo tu odgovornost, uhvatio zemlju i vratio je razumu.

”Nakon teških sati tokom kojih su građani Izraela tražili nekoga da im objasni šta se dođavola dešava”, napisala je Cohen u članku na web portalu Zaman Yisrael: ”Na ekranu se pojavio blijed i znojan starac kako luta u blizini sjedišta Ministarstva sigurnosti u Tel Avivu, te pita: ‘Ima li sedam šekela (2$)? Treba mi da idem u sklonište jednog prijatelja.”

Ovim riječima je izraelska kolumnistica opisala Netanyahua i rezimirala njegovo upravljanje Izraelom tokom vanrednog stanja, rekavši: ”Uništio je sve i još uvijek čuva nacrt govora koji se završava frazom: ‘Zajedno ćemo pobijediti’. Iskoristio je iranske napade da izbjegne proteste i promovira da je Izrael u opasnosti”.

Kolumnista i politički analitičar Ben Caspit još je jasnije predstavio stvari kada je rekao, u svom članku u listu Maariv, da je iranski napad dronovima i projektilima na Izrael najniža tačka koju je dosegla Netanyahuova vlada, koja nastavlja nizati neuspjehe i nazaduje čak i na polju nacionalne sigurnosti.

Prema mišljenju Bena Caspita, Iran je izložio Izrael teškoj i javnoj uvredi bez presedana.

“Izraelsko odvraćanje koje je spriječilo Iran da nas direktno napadne je propalo, a propali su i zajednički međunarodni napori za odvraćanje. Iranci su srušili barijeru straha. Od sada pa nadalje: Iran protiv Izraela, i to otvoreno”, rekao je.

Ukazujući na karakteristike odgovora koji bi mogao doći kasnije, Ben Caspit kaže: ”Kao što se očekivalo, Biden je pokušao odvratiti Netanyahua od brze i žestoke reakcije. Čini se da je u tome uspio, barem za sada”.

Činjenica da je Izrael otvorio svoj zračni prostor i ponovo uspostavio letove na aerodromu Ben Gurion ”znači da je mogućnost trenutnog izraelskog odgovora, koji su obećale osobe bliske Netanyahuu, postala mala…”, smatra politički analitičar.

Izvor: Al Jazeera