Francuska kontra zapadnih saveznika, podržava tužitelja ICC-a protiv Izraela

Američki predsjednik Joe Biden pravni korak protiv izraelskih dužnosnika nazvao je ‘nečuvenim’.

Tužitelj ICC-a Karim Khan zatražio je izdavanje naloga za hapšenje Netanyahua i čelnika Hamasa (EPA-EFE/Miguel Gutierrez)

Francuska podržava Međunarodni krivični sud (ICC) i ‘borbu protiv nekažnjivosti’, saopćilo je njezino Ministarstvo vanjskih poslova nakon što je tužitelj suda zatražio nalog za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i drugih zbog navodnih ratnih zločina, prenosi Hina.

U ponedjeljak je tužitelj ICC-a Karim Khan objavio da je zatražio naloge za hapšenje Netanyahua, njegovog ministra odbrane Yoava Gallanta i tri čelnika Hamasa, uključujući njegovog vođu Yahyu Sinwara, prenosi Reuters.

Izda li sud takve naloge, gotovo sve zemlje Europske unije mogle bi biti dovedene u diplomatski težak položaj.

“Francuska podržava Međunarodni krivični sud, njegovu nezavisnost i borbu protiv nekažnjivosti u svim situacijama”, navelo je Ministarstvo vanjskih poslova u saopćenju.

Dok je američki predsjednik Joe Biden pravni korak protiv izraelskih dužnosnika nazvao “nečuvenim”, Francusko ministarstvo vanjskih poslova zauzelo je drukčiji stav.

Ministarstvo je ponovno osudilo Hamasov ‘antisemitski masakr’ 7. oktobra, a ponovno je upozorilo i na moguća kršenja međunarodnog humanitarnog prava u izraelskoj invaziji na Pojas Gaze.

“Što se tiče Izraela, na Predraspravnom vijeću suda je da odluči hoće li izdati ove naloge, nakon ispitivanja dokaza koje je iznio tužitelj”, saopćilo je ministarstvo.

Kina vjeruje u objektivnost suda

Kina je u utorak, također, saopćila kako se nada da će Međunarodni krivični sud zadržati “objektivan” stav nakon objave da se traže potjernice za čelnike Izraela, uključujući premijera Benjamina Netanyahua, i Hamasa za ratne zločine počinjene tokom sedmomjesečnog rata u Gazi.

“Nadamo se da će ICC zadržati svoju objektivnu i nepristranu poziciju i provoditi svoje ovlasti u skladu sa zakonom”, rekao je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin, pozivajući na prekid “kolektivnog kažnjavanja palestinskog naroda”.

Upitan o tome Peking je rekao da postoji “veliki konsenzus unutar međunarodne zajednice da se odmah zaustavi rat u Gazi i okonča humanitarna kriza palestinskog naroda”.

“Kina je uvijek bila na strani pravde i međunarodnog prava kada je riječ o Palestini”, rekao je Wang, dodajući da Peking podržava “napore za promicanje sveobuhvatnog, pravednog i trajnog rješenja za palestinsko pitanje”.

Italija i Njemačka su ocijenile da je neprihvatljivo stavljati u isti koš Izraelsku vladu i Hamas.

Britanija je ocijenila da taj potez neće pomoći zaustavljanju borbi, izvlačenju talaca ili dopremi humanitarne pomoći.

Izvor: Agencije