Biden brani Izrael nakon izjave tužioca ICC-a: Nema jednakosti i nema genocida u Gazi

Suprotno optužbama protiv Izraela koje je iznio Međunarodni sud pravde (ICJ), ono što se događa u Gazi nije genocid, rekao je američki predsjednik.

Odbacujemo zahtjev ICC-a za naloge za hapšenje izraelskih čelnika, rekao je Biden [Leah Millis/Reuters]
Odbacujemo zahtjev ICC-a za naloge za hapšenje izraelskih čelnika, rekao je Biden [Leah Millis/Reuters]

Američki predsjednik Joe Biden stao je u odbranu Izraela od optužbi za ratne zločine pred najvišim svjetskim sudovima.

Bidenove primjedbe uslijedile su nakon što je Karim Khan, glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda (ICC), rekao da traži naloge za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i ministra odbrane Yoava Gallanta zbog navodnih ratnih zločina počinjenih tokom rata u Gazi.

“Da budem jasan, odbacujemo zahtjev ICC-a za naloge za hapšenje izraelskih čelnika”, rekao je Biden na događaju mjeseca jevrejsko-američke baštine u Bijeloj kući u ponedjeljak, istog dana kada je Khan objavio da podnosi zahtjev za hapšenje Netanyahua i Gallanta, kao i vođe Hamasa zbog navodnih ratnih zločina.

“Nema jednakosti između Izraela i Hamasa”, dodao je Biden, koji je nekoliko sati ranije objavio oštru izjavu u kojoj je rekao da je potez ICC-a “nečuven”.

Izrael se, također, suočava i sa slučajem o navodnom genocidu pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), koji je pokrenula Južnoafrička Republika.

Biden je rekao da Izrael ne vrši genocid u Gazi.

“Suprotno optužbama protiv Izraela koje je iznio Međunarodni sud pravde (ICJ), ono što se događa u Gazi nije genocid. Mi to odbacujemo”, rekao je Biden u govoru.

Propalestinski protesti širom SAD-a

U januaru je ICJ presudio da postoji vjerovatan rizik od genocida u Gazi, naredivši Izraelu da preduzme niz privremenih mjera, uključujući sprečavanje bilo kakvih genocidnih djela.

Dok je Bidenova odbrana Izraela dočekana toplim aplauzom na manifestaciji u Bijeloj kući, širom SAD-a se održavaju propalestinski protesti, dok neki antiratni zagovornici nazivaju predsjednika “genocidnim Joeom”.

Tužitelj ICC-a iznio je konkretne optužbe protiv Netanyahua i Gallanta, uključujući “izgladnjivanje civila kao metodu ratovanja” i “istrebljenje”, iako je rekao da je puna istraga u toku.

Ne prihvatam da bilo kakav sukob bude izvan domašaja zakona, niti da bilo koji počinitelj treba biti iznad zakona, rekla je Clooney [File: Heinz-Peter Bader/Getty Images]

Khan je, također, zatražio naloge za hapšenje trojice vođa Hamasa – Yahyje Sinwara, Mohammeda Diaba Ibrahima al-Masrija (poznatog kao Deif) i Ismaila Haniyeha – za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, uključujući istrebljenje i ubistva, uzimanje zarobljenika, mučenje, silovanja i druge radnje seksualnog nasilja.

Optužbe su potkrijepljene dokazima koje je pripremila grupa stručnjaka u kojoj je bila i međunarodna advokatica za ljudska prava Amal Clooney.

U izjavi povodom izvještaja koji su pripremili stručnjaci, Clooney je napisala: “Ne prihvatam da bilo kakav sukob bude izvan domašaja zakona, niti da bilo koji počinitelj treba biti iznad zakona.”

Republikanci još kritičniji

Neki američki republikanski zastupnici bili su još oštriji u svojim kritikama na račun ICC-a koji je u ponedjeljak pokrenuo postupak protiv Izraela.

“Moje kolege i ja radujemo se što ćemo biti sigurni da niti Khan, niti njegovi saradnici i njihove porodice više nikada neće kročiti u SAD”, napisao je republikanski senator Tom Cotton na mreži X.

ICC je prvi stalni međunarodni sud za ratne zločine u svijetu i njegove 124 države članice obavezne su odmah uhapsiti traženu osobu ako se nalazi na njihovoj teritoriji.

SAD nije član ICC-a i mogao bi izvršiti pritisak na svoje saveznike – uglavnom evropske zemlje koje su potpisnice ICC-a – da ne postupaju po nalozima, rekla je novinarka Al Jazeere Heidi Zhou-Castro, izvještavajući iz Washingtona.

Izrael nije član ICC-a, a nisu ni Kina ni Rusija.

Međunarodne reakcije na plan tužioca ICC-a o nalozima za hapšenje bile su različite.

Izvor: Al Jazeera i agencije