Odgođeno suđenje Trumpu zbog tajnih dokumenata

Riječ je o jednom od četiri suđenja koja se vode protiv Trumpa, a trebalo je početi 20. maja.

Najteže optužbe Trumpu bi mogle donijeti zatvorsku kaznu od deset godina (EPA-EFE/Win McNamee/POOL)

Savezni sud na Floridi odgodio je, ne odredivši datum nastavka, početak sudskog procesa protiv bivšega američkog predsjednika Donalda Trumpa pokrenutog zbog nesavjesnog postupanja s dokumentima koji su klasificirani kao tajni.

Riječ je o jednom od četiri suđenja koja se vode protiv Trumpa, a trebalo je početi 20. maja, no savezni je sud ocijenio taj rok neodrživim zbog brojnih prethodnih molbi dostavljenih sudu, prenosi Hina.

Aileen Cannon, sutkinja koju je imenovao bivši predsjednik, nije odredila novi datum.

Republikanski kandidat na predsjedničkim izborima trenutno se nalazi u New Yorku zbog suđenja za sumnjive isplate uoči predsjedničkih izbora 2016.

U procesu koji se protiv njega vodi na Floridi Trump je optužen, zajedno s dvojicom ličnih sekretara, da je nakon odlaska iz Bijele kuće u januaru 2021. klasificirane dokumente odnio u privatnu rezidenciju u Mar-a-Lagu.

Informacije o nuklearnom oružju

Prema optužnici, Trump je, zadržavši te dokumente ugrozio nacionalnu sigurnost. Među njima su bili i vojni planovi kao i informacije o nuklearnom oružju koje je, u skladu sa zakonom, trebao vratiti u Nacionalni arhiv.

Optužen je i da je pokušao uništiti dokaze. Najteže optužbe mogle bi mu donijeti zatvorsku kaznu od deset godina.

Njegovi su advokati učinili sve kako bi odgodili održavanje suđenja.

Kada bi bio ponovno izabran, i nakon inauguracije u januaru 2025, Trump bi mogao narediti da se odustane od dva savezna procesa koji se vode protiv njega: ovog na Floridi te onog u Washingtonu zbog optužbi da je pokušao na nelegalan način preokrenuti rezultate predsjedničkih izbora na kojima je pobijedio Biden.

Izvor: Agencije