Biden izaziva Trumpa na dvije debate prije izbora: ‘Uljepšaj mi dan’

Donald Trump kaže da je spreman i voljan raspravljati sa protivkandidatom na izborima, dok Joe Biden izbjegava tradicionalni raspored.

Donald Trump izgubio je dvije debate od mene 2020. i od tada se nije pojavljivao na njima, rekao je Biden [File: Elizabeth Frantz/Reuters]

Američki predsjednik Joe Biden izazvao je republikanskog protivnika i prethodnika u Ovalom uredu Donalda Trumpa na dvije debate prije izbora u novembru, ali je rekao da će preskočiti tradicionalne rasprave koje odredi dvostranačka komisija.

“Donald Trump izgubio je dvije debate od mene 2020. i od tada se nije pojavljivao na njima”, rekao je Biden u videu objavljenom na društvenim mrežama.

“Sada se ponaša kao da želi ponovo raspravljati sa mnom. Pa, uljepšaj mi dan, prijatelju. Učinit ću to čak dva puta.”

Biden je pozvao Trumpa da mu se pridruži na dvije televizijske predsjedničke debate u junu i septembru.

Predsjednik se također osvrnuo na Trumpove pravne probleme u videu s osvrtom na sedmičnu pauzu u procesu u New Yorku koji se vodi protiv republikanskog lidera.

„Hajde da izaberemo datume, Donalde. Čujem da si slobodan srijedom”, rekao je Biden.

Trump je brzo odgovorio, napisavši na svojoj medijskoj platformi Truth Social da je “spreman i voljan raspravljati” na predložene datume.

“Snažno bih preporučio više od dvije debate i, radi uzbuđenja, veoma veliko mjesto, iako se Biden navodno boji velike  gužve – samo zato što je ne može dobiti”, napisao je Trump.

“Samo mi reci kada, doći ću. ‘Pripremimo se za igru!!!'”.

Biden je kasnije potvrdio da je prihvatio poziv CNN-a za debatu 27. juna i izazvao je Trumpa da prisustvuje.

Ankete pokazuju tijesnu utrku

Fox News je objavio da Trump namjerava prihvatiti poziv.

Većina anketa pokazuje da je utrka između Bidena i Trumpa, vjerovatnih predsjedničkih kandidata demokrata i republikanaca, tijesna.

Stručnjaci kažu da će se borba vjerovatno svesti na to kako će se kandidati ponašati u kritičnim tradicionalno neopredijeljenim državama, kao što su Michigan, Georgia i Nevada.

Ali postoji i raširena frustracija što su izbori isti kao i 2020. kada je Biden pobijedio tadašnjeg predsjednika Trumpa.

Nedavna anketa Centra Pew Research pokazala je da je gotovo polovina svih registriranih glasača rekla da bi zamijenili i Bidena i Trumpa na glasačkom listiću da to mogu.

Otprilike dvije trećine ispitanika reklo je da imaju malo ili nimalo povjerenja da je Biden dovoljno fizički spreman da bude predsjednik, dok je sličan broj rekao da ne vjeruje da bi se Trump ponašao etično na dužnosti.

Trump je trenutno na sudu zbog optužbi da je krivotvorio poslovne dokumente kako bi prikrio tajne isplate novca zvijezdi filmova za odrasle (Curtis Means/Pool via REUTERS)

“Ovo su izbori 2.0”, rekao je za Al Jazeeru Jan Leighley, profesor političkih nauka na Američkom univerzitetu u Washingtonu.

“Mislim da to stvara destimulaciju za glasanje. Opet se vraćamo na kampanje kako bi se ljudi uvjerili da, iako je to isti izbor, još uvijek postoji razlog za glasanje.”

Oba kandidata suočavaju se s ozbiljnim izazovima prije izbora.

Trump je trenutno na sudu zbog optužbi da je krivotvorio poslovne dokumente kako bi prikrio tajne isplate novca zvijezdi filmova za odrasle – što je jedna od četiri optužnice protiv bivšeg predsjednika.

Biden se, sa svoje strane, suočio sa širokim kritikama i gnjevom javnosti zbog podrške Izraelu tokom rata u Gazi, a dijelovi njegove baze u Demokratskoj stranci rekli su da neće glasati za njega ako ne promijeni svoje stavove.

Izvor: Al Jazeera i agencije