Biden namjerava pooštriti pristup azilu na američko-meksičkoj granici

Migranti će biti procijenjeni za zabranu traženja azila na temelju kriminala i sigurnosnih prijetnji.

Američki predsjednik Biden suočio se s rekordnim brojem migranata koji prelaze granicu SAD-a i Meksika (REUTERS/Elizabeth Frantz)

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena namjerava pooštriti pristup azilu na granici SAD-a i Meksika novom uredbom koja bi mogla biti izdana već u četvrtak s ciljem smanjenja ilegalnih prelazaka, rekla su tri izvora upoznata s tim pitanjem, prenosi Hina.

Uredba bi zahtijevala da migranti budu procijenjeni u početnoj fazi provjere za azil kako bi se vidjelo treba li im se zabraniti azil i brzo ih deportirati, rekli su anonimni izvori, prenosi Reuters.

Čini se da je ta mjera ograničenog opsega, dodali su.

Migracije u centru pažnje predsjedničke kampanje

Migranti će biti procijenjeni za zabranu traženja azila na temelju kriminala i sigurnosnih prijetnji, rekla su dva izvora.

Bijela kuća nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar.

Američki predsjednik Biden, demokrat koji traži još jedan mandat na izborima, suočio se s rekordnim brojem migranata koji prelaze granicu SAD-a i Meksika otkako je preuzeo dužnost 2021. godine.

Bivši predsjednik Donald Trump, Bidenov republikanski protukandidat, kritikovao je trenutnog predsjednika zbog ukidanja restriktivnijih politika koje je uveo u svom mandatu.

Izvor: Agencije