Glavni svjedok Cohen svjedočit će protiv Trumpa na suđenju za ‘kupovinu’ šutnje

Svjedočenje bivšeg advokata smatra se ključnim u krivičnom progonu bivšeg predsjednika šest mjeseci prije izbora.

Svjedočenje Michaela Cohena moglo bi pomoći u oblikovanju ishoda prvog krivičnog postupka protiv američkog predsjednika [Yuki Iwamura/AP]

Glavni svjedok tužiteljstva na suđenju Donaldu Trumpu za potplaćivanje za šutnju, Michael Cohen, trebao bi svjedočiti protiv bivšeg predsjednika.

Trumpov bivši advokat  i lični pomoćnik trebao bi se pojaviti na sudu u ponedjeljak. Okružni tužitelj Manhattana nada se da će svjedočenje ključnog svjedoka utjecati na presudu u prvom krivičnom postupku protiv američkog predsjednika, sadašnjeg ili bivšeg.

Cohenovo očekivano pojavljivanje u njujorškoj sudnici signalizira da pomno praćeno suđenje ulazi u svoju posljednju dionicu. Tužitelji kažu da bi mogli završiti s iznošenjem dokaza do kraja sedmice.

Cohen je spreman svjedočiti o svojoj ulozi u organiziranju isplata tajnog novca u Trumpovo ime, uključujući glumicu filmova za odrasle Stormy Daniels.

Daniels je prošle sedmice rekla porotnicima da je isplata od 130.000 dolara koju je primila 2016. imala za cilj spriječiti da javno izađe u javnost o seksualnom susretu koji je imala s Trumpom na golf turniru slavnih deset godina ranije.

Trump je optužen da je krivotvorio poslovne podatke kako bi nadoknadio Cohenu uplatu uoči predsjedničkih izbora 2016. kada se priča mogla pokazati politički kobnom. Tužitelji kažu da su naknade bilježene kao pravni troškovi kako bi se prikrila njihova prava svrha.

Republikanski predsjednički kandidat odbacio je optužbe.

‘Nepovjerljiv svjedok’

Očekuje se da će advokati odbrane pokušati prikazati Cohena, koji je jednom rekao da bi “primio metak” za Trumpa, nepovjerljivim. Također se očekuje da će ga opisati kao osvetoljubivog i usmjerenog na dnevni red.

Od njihovog poslovnog razlaza, Cohen je postao neprijatelj, neumoljivi i ponekad grubi kritičar Trumpa. Prošle sedmice pojavio se u TikTok streamu uživo noseći majicu s lisicama na rukama iza rešetaka.

Cohen se prije pet godina izjasnio krivim za federalne optužbe vezane uz isplate i laganje Kongresu. Trumpova odbrana će istaknuti oslanjanje tužiteljstva na svjedoka s takvim dosjeom.

Drugi svjedoci, uključujući bivšeg izdavača National Enquirera Davida Peckera i bivšu Trumpovu savjetnicu Hope Hicks, opširno su svjedočili o ulozi koju je Cohen igrao u dogovaranju gušenja priča za koje se strahovalo da će biti štetne za Trumpovu kandidaturu 2016. godine.

Porotnici su također čuli audiosnimku Trumpa i Cohena kako razgovaraju o planu otkupa prava na priču o modelu Playboya, Karen McDougal, koja je rekla da je imala aferu s Trumpom.

Suđenje se odvija šest mjeseci prije izbora u novembru, kada će Trump pokušati poraziti demokratskog predsjednika Joea Bidena.

Izvor: Al Jazeera i agencije