Švedska šalje vojnike u Latviju

Iako Švedska doprinosi međunarodnim mirovnim snagama, nije iskusila rat još od sukoba s Norveškom 1814. godine.

Švedska je pristupila NATO-u prošli mjesec, postavši 32. članica nakon desetljeća neutralnosti (Tom Little/Reuters)

Švedska će poslati svoje vojnike u Latviju u sklopu snaga NATO-a u baltičkim zemljama, koje graniče s Rusijom i njezinom saveznicom Bjelorusijom, rekao je švedski premijer Ulf Kristersson.

“Vlada je jutros donijela formalnu odluku da će zadužiti oružane snage da pripreme švedski doprinos reduciranoj bojni”, rekao je Kristersson na zajedničkoj konferenciji za novinare s latvijskom kolegicom Evikom Silinom.

“Cilj je da te snage budu operativne od početka iduće godine”, dodao je.

600 vojnika

Doprinos će uključivati oklopna vozila i tenkove Leopard, rekao je švedski premijer.

Švedska je pristupila NATO-u prošli mjesec, postavši 32. članica nakon desetljeća neutralnosti, a na to je bila potaknuta ruskom invazijom na Ukrajinu.

Švedska je već najavila da će poslati reduciranu mehaniziranu bojnu u misiju NATO-a u Latviji. Konačna odluka donesena je nakon pristupanja NATO-u.Švedske oružane snage objavile su da bi riječ moglo biti o 600 vojnika.

Pristupanjem Švedske, nakon Finske prošle godine, sad su sve zemlje s izlaskom na s Baltičko more s izuzetkom Rusije članice Atlantskog saveza.

Švedska i Finska, iako vojno bliske Sjedinjenim Američkim Državama, historijski su se radije držale podalje od NATO-a, formiranog tokom Hladnog rata nasuprot bivšem Sovjetskom savezu.

Iako Švedska doprinosi međunarodnim mirovnim snagama, nije iskusila rat još od sukoba s Norveškom 1814. godine.

Izvor: Agencije