Kongres SAD-a odobrio 228 miliona dolara vojne pomoći za Litvaniju, Latviju i Estoniju

Osnovana 2020. godine Baltička sigurnosna inicijativa (BSI) je poduhvat kroz koji Ministarstvo odbrane SAD-a podržava razvoj vojnih sposobnosti tri Baltičke zemlje.

'Ovaj paket vojne pomoći šalje jasnu poruku da je SAD, kao najveći saveznik u NATO-u, posvećen sigurnosti i stabilnosti naše regije', kazao je ministar odbrane Estonije Hanno Pevkur (REUTERS/Ints Kalnins)

Američki Kongres odobrio je novčani paket u vojnoj i odbrambenoj pomoći u iznosu od 228 miliona dolara (209 miliona eura) baltičkim zemljama Litvaniji, Latviji i Estoniji.

Ministar odbrane Estonije Hanno Pevkur izjavio je povodom najavljenog paketa da je “podrška Sjedinjenih Američkih Država značajno pomogla Estoniji, Latviji i Litvaniji da ubrzaju nekoliko projekata razvoja vojne infrastrukture i odbrambene sposobnosti”, prenosi Beta.

“Ovaj paket vojne pomoći šalje jasnu poruku da je SAD, kao najveći saveznik u NATO-u, posvećen sigurnosti i stabilnosti naše regije”, dodao je on.

Razvoj vojnih sposobnosti

Osnovana 2020. godine Baltička sigurnosna inicijativa (BSI) je poduhvat kroz koji Ministarstvo odbrane SAD-a podržava razvoj vojnih sposobnosti te tri Baltičke zemlje.

Fokus američkog finansiranja je na razvijanju zračne odbrane, sigurnosne spremnosti na moru i kopnenih snaga u zemljama u regiji Baltika, a dodatnih 225 miliona dolara pomoći dodijeljena je kao pomoć u okviru BSI-a za te tri zemlje u 2023. godini.

U decembru prošle godine Sjedinjene Američke Države i Litvanija, Latvija i Estonija su se dogovorile u vezi petogodišnjeg plana saradnje na polju odbrane i nacionalne sigurnosti.

Izvor: Agencije