Johnson: Balkan bi mogao biti Putinova sljedeća meta

Predsjedavajući Predstavničkog doma Američkog kongresa naglasio da su kineski predsjednik Xi Jinping, predsjednik Rusije Vladimir Putin i Iran ‘osovina zla’ i da rade u koordinaciji na tom planu.

Mislim da bi Putin nastavio marširati Evropom ako bi mu to bilo dozvoljeno, poručio je Johnson (Michael A. McCoy/Reuters)

Mike Johnson, predsjedavajući Predstavničkog doma Američkog kongresa, izjavio je da bi sljedeća meta ruskog predsjednika Vladimira Putina mogao biti Balkan, prenosi Anadolija.

Johnson se u srijedu uvečer u Kapitolu u Washingtonu obratio novinarima o pitanju glasanja o stranoj pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu, a spomenuo je i regiju Balkana.

Naglasio je da će “preuzeti lični rizik” tako što će nastaviti s planovima za glasanje u Predstavničkom domu o stranoj pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu, dok ga kolege republikanci i dalje pozivaju da napusti poziciju predsjedavajućeg.

Na pitanje novinara zašto je spreman da izgubi posao samo da bi osigurao plan pomoći, Johnson je odgovorio da uvijek pokušava uraditi ispravne stvari.

Kritično vrijeme

“Moja filozofija je da uradiš ispravnu stvar. Ako postupam samo iz straha od prijedloga da budem uklonjen, nikada ne bih mogao raditi svoj posao”, kazao je Johnson i dodao:

“Historija nam sudi zbog onoga što radimo. Ovo je kritično vrijeme, kritično vrijeme na svjetskoj sceni. Mogao bih donijeti sebičnu odluku i učiniti nešto drugačije, ali ovdje radim ono što vjerujem da je ispravna stvar. Mislim da je pružanje pravne pomoći Ukrajini trenutno od ključne važnosti.”

Naglasio je da su kineski predsjednik Xi Jinping, predsjednik Rusije Vladimir Putin i Iran “osovina zla” i da rade u koordinaciji na tom planu.

“Mislim da bi Putin nastavio marširati Evropom ako bi mu to bilo dozvoljeno. Mislim da bi mogao sljedeći put otići na Balkan. Mislim da bi mogao imati obračun s Poljskom ili nekim od naših saveznika u NATO-u”, dodao je Johnson.

Poručio je kako bi “radije poslao metke u Ukrajinu nego američke momke”.

“Moj sin će ove jeseni krenuti u Pomorsku akademiju. To je vježba bojevim mecima za mene kao i za mnoge američke porodice”, rekao je Johnson.

Američki predsjednik Joe Biden u srijedu je, također, pružio snažnu podršku planu Johnsona da se omoguće dodatna sredstva za Ukrajinu i Izrael.

Glasanje o paketu pomoći će se vjerovatno održati u subotu uvečer.

Izvor: Agencije