Kontekst

Ko su najveći svjetski proizvođači, a ko kupci oružja? | Kontekst

Globalna vojna potrošnja u 2023. dostigla je 2.443 milijarde dolara, što je povećanje od gotovo sedam posto u odnosu na godinu ranije.

Globalna vojna potrošnja u 2023. dostigla je 2443 milijarde dolara, što je povećanje od gotovo 7% u odnosu na godinu ranije. Među deset najvećih potrošača su Sjedinjene Američke Države, Kina i Rusija, objavio je Stokholmski međunarodni institut za istraživanje mira. Posebno veliki rast vojnih izdataka zabilježen je u Evropi, Aziji i Okeaniji, kao i na Bliskom istoku. Izraelska vojna potrošnja – druga najveća u regiji nakon Saudijske Arabije – dostigla je 27,5 milijardi dolara prošle godine. Novi američki paket većinom vojne pomoći odobren Izraelu iznosi 16,6 milijardi dolara, dok će Ukrajina dobiti gotovo 61 milijardu. Među balkanskim zemljama Srbija i dalje ima najveću potrošnju za odbranu kao učešće u BDP-u od 2%, što nema nijedna država članica NATO-a u regiji, uključujući i Hrvatsku.

Ko su najveći svjetski proizvođači, a ko potrošači oružja i gdje su zemlje regije u tim okvirima za Kontekst govore Marinko Ogorec, profesor na Veleučilištu Velika Gorica i stručnjak za sigurnost, Vuk Vuksanović, viši istraživač u Beogradskom centru za bezbjednosnu politiku i saradnik vanjskopolitičkog instituta IDEAS na Londonskoj školi ekonomije i političkih nauka, i Vlade Radulović, vojni komentator, predsjednik Centra za geostrateška istraživanja i terorizam.

Urednica i voditeljica: Žana Kovačević.

Izvor: Al Jazeera