Microsoft planira u Njemačkoj uložiti 3,2 milijarde eura, većinom u umjetnu inteligenciju

Američka kompanija namjerava udvostručiti kapacitet infrastrukture umjetne inteligencije i podatkovnih centara najvećim ulaganjem u Njemačkoj u posljednjih 40 godina.

Smith: Ovo radimo zbog ogromnog povjerenja koje imamo u Njemačku (Real Madrid C.F. / YouTube)

Američka tehnološka kompanija Microsoft planira uložiti 3,2 milijarde eura u Njemačkoj u naredne dvije godine, većinom u području umjetne inteligencije.

Predsjednik Microsofta Brad Smith naveo je u izjavi nakon sastanka s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom u Berlinu da firma iz Sjedinjenih Američkih Država planira uložiti približno 3,2 milijarde eura do kraja 2025. godine kako bi proširila svoju prisutnost u Njemačkoj, izvijestila je Anadolija.

Rekao je da Microsoft namjerava udvostručiti kapacitet infrastrukture umjetne inteligencije i podatkovnih centara u državi te proširiti svoje programe obuke najvećim ulaganjem u Njemačkoj u posljednjih 40 godina.

Bez subvencija

“Ovo radimo zbog ogromnog povjerenja koje imamo u Njemačku”, rekao je Smith, ističući da je Njemačka “konstantno predvodnica” tehnoloških promjena.

Smith je izjavio da “nisu primili niti tražili nikakvu subvenciju” od njemačke Vlade za pomenutu investiciju.

Njemački kancelar Scholz pozdravio je Microsoftovo ulaganje u svoju zemlju i rekao:

“Ovo je dobro jutro za Njemačku. Predmetno ulaganje je stvarno dobra predanost napretku, rastu, modernosti i globalnoj otvorenosti kao osnovi ovih mogućnosti.”

Izvor: Agencije