Indija lansirala raketu kako bi proučavala Sunce

Indija je danas lansirala raketu kako bi proučavala Sunce, saopštila je svemirska agencija ove zemlje.

Indija je u augustu postala prva zemlja koja je sletela letelicom blizu južnog pola Mjeseca (Reuters)

Indija je danas lansirala raketu kako bi proučavala Sunce, saopštila je svemirska agencija ove zemlje, nakon historijskog uspjeha sa slijetanjem na južni pol Mjeseca sa roverom Chandrayaan-3, prenosi Tanjug.

U direktom prijenosu na internet stranici Indijske organizacije za istraživanje svemira (ISRO), koji je pratilo skoro 500.000 gledalaca, i uz hiljade okupljenih u galeriji za posmatranje u blizini mjesta lansiranja, raketa je poletjela ostavljajući za sobom trag dima i plamena dok su naučnici aplaudirali, prenosi Reuters.

Indija je u augustu postala prva zemlja koja je sletjela letjelicom blizu južnog pola Mjeseca.

Neprekidan, jasan pogled na Sunce

Lansiranje Aditya-L1, prve indijske svemirske opservatorije za proučavanje Sunca, izvršeno je danas u 11:50 po lokalnom vremenu.

Planirano je da Aditya, što na hindu jeziku znači “sunce”, stigne u oblasti svemira na udaljenosti od oko 1,5 miliona kilometara od Zemlje, što će uređaju omogućiti neprekidan, jasan pogled na Sunce.

„Dugoročno, podaci iz misije mogli bi da pomognu u boljem razumijevanju utjecaja Sunca na klimatske obrasce Zemlje i porekla sunčevog vjetra, struje čestica koje protječe sa Sunca kroz Sunčev sistem”, saopštili su naučnici iz Indijske organizacije za svemirska istraživanja (ISRO).

Izvor: Agencije