BioNTech najavio novu vakcinu protiv Covida za septembar

Značajno smanjeno poslovanje s vakcinama protiv Covida 19 snažno je pritislo poslovanje kompanije sa sjedištem u Mainzu, a također i njenog američkog partnera Pfizera.

BioNTech je zadržao svoju cjelogodišnju prognozu nepromijenjenom i očekuje prodaju vakcina protiv Covida 19 u vrijednosti oko pet milijardi eura (Reuters)

Njemački proizvođač cjepiva BioNTech očekuje lansiranje svog prilagođenog cjepiva protiv COVID-a 19 u septembru, najavila je kompanija prilikom objave finansijskih gubitaka u drugom tromjesečju.

Isporuka cjepiva prilagođenog varijanti korona virusa XBB.1.5, podvarijanti omikrona, trebala bi početi u sljedećem mjesecu, prenosi Hina.

Značajno smanjeno poslovanje s cjepivima protiv COVID-a 19 snažno je pritisnulo bilancu kompanije sa sjedištem u Mainzu, a također i njenog američkog partnera Pfizera.

BioNTechova prodaja cjepiva protiv COVID-a 19 u prvoj je polovini godine pala na 1,4 milijarde eura, u odnosu na 9,57 milijardi eura u istom lanjskom razdoblju. Dobit kompanije potonula je na 311,8 miliona eura, s 5,37 milijardi eura u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Zabilježeni gubitak

U drugom tromjesečju koje je završilo krajem juna, bilježila je gubitak od 190,4 milijuna eura, u odnosu na 1,67 milijardi eura dobiti u istom tromjesečju prethodne godine. Tromjesečni prihodi iznosili su 167,7 miliona eura, nakon 3,2 milijarde eura u istom razdoblju prošle godine.

BioNTech je zadržao svoju cjelogodišnju prognozu nepromijenjenom i očekuje prodaju cjepiva protiv COVID-a 19 u vrijednosti oko pet milijardi eura.

Kompanija je istaknula da je nekoliko uplata primljeno nakon kraja drugog tromjesečja, uključujući kompenzaciju od Pfizera od oko 1,06 milijardi eura za udio BioNTech-a u bruto dobiti za prvo tromjesečje 2023. godine.

Izvor: Agencije