Indijski rover počeo istraživanje Mjesečeve površine

Sonda je sletjela na neistraženi južni pol Mjeseca, nekoliko dana nakon što se ruska letjelica Luna-25 srušila, čime je Indija postala prva zemlja kojoj je to pošlo za rukom.

Riječ je o drugom pokušaju Indije da se spusti na Mjesec, a na to je potrošila gotovo 68 miliona eura (EPA)

Lunarni rover izašao je iz letjelice Chandrayaan-3 kako bi započeo istraživanje Mjesečeve površine, potvrdila je indijska nacionalna svemirska agencija na društvenoj mreži X.

Sonda je sletjela na neistraženi južni pol Mjeseca u srijedu, nekoliko dana nakon što se ruska letjelica Luna-25 srušila, čime je Indija postala prva zemlja kojoj je to pošlo za rukom na tom dijelu Zemljinog prirodnog satelita, javlja Reuters.

„Rover Ch-3 se spustio iz landera i Indija hoda Mjesecom“, navela je Indijska svemirska istraživačka organizacija (ISRO).

Zahtjevno spuštanje

Riječ je o drugom pokušaju Indije da se spusti na Mjesec, a na to je potrošila gotovo 68 miliona eura, prenosi Hina. Letjelica za spuštanje u prethodnoj misiji Chandrayaan-2 srušila se 2019. godine.

Južni pol Mjeseca je zanimljiv zbog vodenog leda, za koji se vjeruje da može osigurati gorivo, kisik i pitku vodu za daljnje misije, no zbog neravnog terena je spuštanje na njega zahtjevno.

Očekuje se da će Chandrayaan-3 biti u funkciji dvije sedmice, a provodit će eksperimente koji uključuju spektrometrijske analize mineralnog sastava lunarne površine.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada