Indijska sonda sletjela na Mjesec

Prethodni pokušaj indijskog svemirskog programa da pošalje letjelicu na Mjesec propao je 2019, a misija Chandrayaan-3 dolazi nekoliko dana nakon što se ruska Luna-25 srušila na površinu Mjeseca.

Indija je četvrta država na svijetu koje je uspješno spustila letjelicu na površinu Mjeseca [Screengrab/ Prenos slijetanja uživo na Youtubeu]

“Uspjeli smo ostvariti meko slijetanje na Mjesec. Indija je na Mjesecu”, potvrdio je Sreedhara Panicker Somanath, šef Indijske organizacije za ostraživanje svemira (ISRO), nakon što je sonda Vikram spuštena na južni Mjesečev pol.

Prethodno se u kontrolnoj sobi misije dogodila erupcija oduševljenja kad je objavljeno da je sonda sletjela “sigurno i meko”.

Indijska svemirska letjelica Chandrayaan-3 spustila je u srijedu, na južni pol Mjeseca, svoju sondu Vikram, što je prvi put da neka letjelica sleti na tu lokaciju.

Prethodni pokušaj indijskog svemirskog programa da pošalje letjelicu na Mjesec propao je 2019. godine, a misija Chandrayaan-3 dolazi svega nekoliko dana nakon što se ruska letjelica Luna-25, prva u posljednjih skoro 50 godina koja je imala istu misiju, srušila na površinu Mjeseca, prenosi The Guardian.

Samo tri države prethodno izvele slijetanje na Mjesec

Sonda, odnosno lander Vikram, što na sanskrtu znači hrabrost, odvojio se od pogonskog modula prošle sedmice i od tada je, nakon što je ušao u lunarnu orbitu, poslao fotografije površine Mjeseca.

(Izvor: Al Jazeera)

Indija je 2014. godine postala prva azijska zemlja koja je postavila satelit u orbitu oko Marsa i trebala bi lansirati misiju sa posadom u Zemljinu orbitu u narednih nekoliko godina, počevši od probnih letova bez posade 2024.

Samo Rusija, SAD i Kina su, prije Indije, prethodno postigle kontrolisano slijetanje na površinu Mjeseca, podsjeća Tanjug.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada