Vratio se klimatski fenomen El Nino

Nakon klimatskog obrasca La Nine u protekle tri godine, koji često blago snizi globalne temperature, topliji El Nino je ponovo u akciji.

Svjetska meteorološka organizacija (WMO) je u maju najavila dolaz El Nina (EPA)

El Nino se službeno vratio i najvjerovatnije će kasnije ove godine uzrokovati ekstremne vremenske prilike, od tropskih ciklona na pacifičkim otocima do obilnih kišnih padavina u Južnoj Americi i suše u Australiji, objavio je Centar za klimatsku prognozu pri američkom Nacionalnom institutu za okeane i atmosferu (NOAA).

Nakon klimatskog obrasca La Nine u protekle tri godine, koji često blago snizi globalne temperature, topliji El Nino je ponovo u akciji, saopćio je NOAA.

El Nino se rađa iz toplijih voda istočnog Pacifika, u blizini obale Južne Amerike, i često je praćen usporavanjem ili zaokretom istočnih vjetrova, u dva pojasa oko Zemlje između suptropskog i ekvatorijalnog područja visokog pritiska, u kojem prevladavaju vjetrovi sa istočnom komponentom, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Svjetska meteorološka organizacija (WMO) je u maju najavila da nakon tri godine vremenskog sistema La Nine na Tihom oceanu, koji snižava globalne temperature, postoji 60 posto šanse da će tokom maja i juna doći do promjene i da će se ponovo vratiti El Nino, njen topliji pandan.

Ta šansa, prema WMO-u, raste na 70 do 80 posto u periodu od jula do septembra.

“U maju, kako su površinske temperature mora porasle širom ekvatorijalnog Tihog oceana, stvorili su se uvjeti za El Nino”, navodi NOAA.

Mogućnost viših temperatura

“Posljednjem El Ninu smo svjedočili 2016. i tada smo zabilježili najtoplije ljeto do sada, iako su klimatske promjene pridonijele ekstremnim temperaturama i u godinama bez tog vremenskog obrasca. Zajedno sa zatopljenjem usljed klimatskih promjena, 2023. i 2024. bismo mogli imati još više temperature”, dodaje NOAA.

NOAA proglašava dolazak El Nina kada se okeanske temperature u istočnom i ekvatorijalnom Pacifiku podignu za pola stepena više od normale u odnosu na prethodni mjesec te traju ili se očekuje da će se nastaviti u idućih pet tromjesečnih perioda.

Australski ured za meteorologiju (BOM) ima drugačije kriterije, odnosno glavna područja istočnog Pacifika moraju biti za 0,8 stepeni toplija od prosjeka.

Dva vremenska fenomena su dio prirodne oscilacije potaknute temperaturama okeana i vjetrovima na Pacifiku, koja se prebacuje između El Nina, njegove “hladnije sestre” La Nine i neutralnih uvjeta. Posljednje tri godine zabilježen je niz neobičnih posljedica La Nine.

Za vrijeme trajanja El Nina, vjetrovi koji pušu prema zapadu, uzduž ekvatora, usporavaju i topla površinska voda Pacifika se vraća natrag na istok, gušeći hladnije vode i stvarajući toplije temperature površine okeana.

‘Očekuje nas snažan El Nino fenomen’

U godinama La Nine, vjetrovi od istoka do zapada Pacifika su jači, gurajući tople površinske vode na zapad i povlačeći dublju, hladniju vodu na istoku.

NOAA smatra da ima 56 posto šanse da će El Nino doseći vrhunac u snazi tokom zime na sjevernoj hemisferi i da će podići površinsku temperaturu istočnog Pacifika za najmanje 1,5 stepen.

Prema predviđanjima, čeka nas izuzetno visok rast temperatura, a sudeći po podacima prikupljenim kroz historiju, sve to signalizira da nas očekuje izuzetno snažan El Nino fenomen.

Oluje i značajno hladnije vrijeme mogli bi zahvatiti jug SAD-a, a budući da se očekuje da El Nino ima snažan utjecaj na nadolazeće zimske sezone, također je moguće da će utjecati na obrasce padanja snijega. Na sjeveru Sjedinjenih Američkih Država obično ima manje snježnih padavina tokom zima kada je na snazi El Nino, ali više padavina moglo bi zahvatiti centralne i južne dijelove SAD-a te istok.

U Evropi, najveći utjecaj očekuje se nad centralnom Evropom i na jugozapadu. Manje padavina moglo bi biti iznad jugoistočne Evrope i Skandinavije.

Izvor: Agencije