Naučnici mapirali dva miliona udaljenih galaksija

Studija, koja koristi robotiku u hvatanju velikog broja fotografija noćnog neba, dodatno će poboljšati shvatanje svemira i Mliječnog puta.

Mape sadrže više od 3.500 snimaka noćnog neba u periodu od šest mjeseci (EPA - Ilustracija)

Naučnici su prvi put evidentirali dva miliona udaljenih galaksija, kvazara i zvijezda, u okviru inicijative stvaranja detaljne trodimenzionalne karte svemira.

Studija, koja se koristi robotikom u hvatanju velikog broja fotografija noćnog neba, dodatno će poboljšati naše shvaćanje svemira i naše galaksije – Mliječnog puta, javlja dpa.

Naučnici s britanskog univerziteta Durham i međunarodni tim istraživača proučavaju ekstragalaktička tijela te kako se njihovo tijelo razlaže na različite valne duljine boja koje otkrivaju brzinu kojom se svemir širi kao i fizičke karakteristike galaksija i kvazara.

Najambiciozniji poduhvat dosad

Objavljen je prvi krug podataka Spektroskopskog instrumenta tamne energije (DESI). Sastavljen od 80 terabajta, sadrži više od 3.500 snimaka noćnog neba u periodu od šest mjeseci.

Ti podaci su prvi korak prema mapiranju više od 40 miliona galaksija, kvazara i zvijezda.

Profesor Carlos Frenk s Univerziteta Durham, član međunarodnog odbora DESI-ja, rekao je da je to „najambiciozniji poduhvat dosad kako bi se pronašli odgovori na neka od ključnih pitanja u nauci – od čega je sastavljen naš univerzum, kako je postao to što je i što donosi budućnost”?

Izvor: Agencije