Naučnici vode utrku s vremenom da bi sačuvali uzorke leda s Arktika

Istraživači su podigli kamp na norveškom arhipelagu Svalbardu kako bi sačuvali ključne podatke o ledu i proanalizirali uvjete kakvi su vladali u nekadašnjem okolišu.

Studije pokazuju da se Arktik zagrijava dva do četiri puta brže od globalnog prosjeka (Reuters)

Međunarodni tim naučnika počeo je s bušenjima na Arktiku radi očuvanja uzoraka leda starog i do 300 godina za analizu, prije nego što se zaleđeni slojevi otope zbog klimatskih promjena, objavili su organizatori misije.

Italijanski, francuski i norveški istraživači podigli su kamp na norveškom arhipelagu Svalbardu u okviru, kako sami kažu, utrke s vremenom čija je svrha sačuvati ključne podatke o ledu i proanalizirati uvjete kakvi su vladali u nekadašnjem okolišu, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Naučnici će vaditi led uz pomoć dugih cijevi s dubine od čak 125 metara. Ondje se nalaze zamrznuti geohemijski tragovi stari i do tri stoljeća.

Analiza hemikalija u dubokim “ledenim jezgrama” pružit će naučnicima vrijedne podatke o uvjetima kakvi su nekada vladali u okolišu.

Sačuvati vrijedan materijal

Istovremeno upozoravaju da voda koja nastaje otapanjem leda mijenja geohemijske tragove koji su dosad bili očuvani u takvom stoljećima starom ledu.

“Uočeno je da vrijedan prvobitni materijal zauvijek nestaje s površine planeta”, rekao je AFP-u Jerome Chapellaz, predsjednik Fondacije Ice Memory koja vodi operaciju.

“Naša odgovornost kao glaciologa je zagarantovati da dio toga bude sačuvan”, dodao je.

Emisije ugljika uzrokovane ljudskim djelovanjem od 19. stoljeća zagrijale su planetu za 1,1 stepen Celzija, a studije pokazuju da se Arktik zagrijava dva do četiri puta brže od globalnog prosjeka.

Misija vrijedna 700.000 eura

Jedan dio leda koji se izvuče cijevima koristit će se odmah za analizu, a drugi će biti poslan na Antarktik i ondje će se pohraniti pod snijegom da bi se uzorci mogli sačuvati za buduće generacije naučnika.

Osam članova misije postavilo je kamp na nadmorskoj visini od 1100 metara na ledenom polju Holtedahlfonna prepunom pukotina. Bušenja planiraju početi u utorak, rekao je Chapellaz.

Radove će obavljati tri sedmice na temperaturama nižim od minus 25 stepeni Celzija. Pritom će rezati i izvlačiti uzorke leda, duge po jedan metar i široke deset centimetara.

Misija vrijedna 700.000 eura koju dijelom finansira Italijansko ministarstvo za istraživanja nastavak je niza sličnih prethodnih vađenja ledenih jezgri koje je obavila Fondacija Ice Memory, a među njima su i ranije operacije u Alpama i u Andama.

Izvor: Agencije