Kometa posljednji put viđena u kamenom dobu približava se Zemlji

Prvi put poslije 50.000 godina, kometa koju su astronomi otkrili 2. marta prošle godine proći će pored Zemlje na udaljenosti od 42 do 44 miliona kilometara.

Kometa će i dalje biti na udaljenosti 100 puta većoj od razdaljine Mjeseca od Zemlje (Reuters)

Zelena kometa prva dva dana februara će biti najbliža Zemlji i proletjet će noćnim nebom prvi put poslije 50.000 godina. Posljednji put je bila vidljiva na noćnom nebu tokom kamenog doba, prenosi Tanjug.

Kometa, koju su astronomi otkrili 2. marta prošle godine pomoću kamere širokog polja Zwicky Transient Facility u opservatoriji Palomar u okrugu San Diego u Kaliforniji, prema tumačenju koje je dala NASA približila se Suncu 12. januara.

Ledeni nebeski objekt

Nazvana „C/2022 E3 (ZTF)“, kometa ima orbitu oko Sunca i prolazi kroz krajeve Sunčevog sistema, zbog čega prevaljuje tako dug put i zbog čega joj je potrebno toliko vremena da ponovo prođe pored Zemlje, navode iz The Planetary Societyja.

Ledeni nebeski objekt bit će najbliži Zemlji između 1. i 2. februara, na udaljenosti od 42 do 44 miliona kilometara, navodi EarthSky.

Čak i tokom ovog prolaska, kometa će i dalje biti na udaljenosti 100 puta većoj od razdaljine Mjeseca od Zemlje, izračunao je EarthSky.

Izvor: Agencije